Vystoupení z EU by bylo sebevraždou, má jasno Dostálová. Vondrovi vadí „regulační smršť“

Klára Dostálová a Alexandr Vondra

Vondra a Dostálová k členství v EU

Velkým problémem EU je obrovské množství leckdy zbytečných regulací. Ve vysílání CNN Prima NEWS se na tom shodli europoslanec a lídr koalice Spolu do eurovoleb Alexandr Vondra (ODS) a poslankyně a lídryně kandidátky hnutí ANO Klára Dostálová. Výhody však podle nich převažují nad nevýhodami. Czexit by byl dle slov Dostálové ekonomická sebevražda.

Bývalá ministryně pro místní rozvoj přeregulovanost označila za největší problém EU. „Vytloukáme klín klínem, dalšími a dalšími nařízeními, místo abychom se zamysleli nad realitou,“ řekla Dostálová pro CNN Prima NEWS. „Stále kritizuji, zejména v těch posledních letech, regulační smršť. Ty různé zákazy, příkazy, nesmyslné regulace,“ podotkl Vondra.

ČTĚTE TAKÉ: Nákupy benzinek či podpora pro umělce bez práce. ODS si zahrává, varují politologové

Přeregulovanost podle obou navíc negativně ovlivňuje konkurenceschopnost. „Je to něco, co Evropu v soutěži s Amerikou nebo s Čínou hodně umrtvuje,“ namítl Vondra. To podle Dostálové ohrožuje nejenom české podnikatele, ale podepisuje se to i na peněženkách všech daňových poplatníků.

Oba vidí možné východisko v letošních volbách do Evropského parlamentu (EP). Vondra doufá, že se s volbami radikálně změní jeho složení ve prospěch podnikání a hospodářské soutěže. „Tak, aby se v Evropě konečně zase nastartoval hospodářský růst,“ upřesnil. Pro Dostálovou je klíčové, aby se do EP dostali lidé s exekutivní zkušeností. Většina legislativy, kterou Česko musí zahrnout do svého právního řádu, totiž vzniká přímo na půdě EU, zmínila poslankyně. „Čím víc tam bude lidí, kteří mají zkušenosti, jak legislativa vzniká, tím víc by to mohlo prospět Česku. Navíc je opravdu nejvyšší čas mít tam lidi se zdravým selským rozumem,“ shrnula Dostálová.

Lídři kandidátek do eurovoleb se však shodli, že přínosy celé unie převažují nad problémy.

Vondra zmínil dvě hlavní pozitiva členství Česka v EU. Tím prvním je bezpečnost a mírové soužití uvnitř Evropy. Druhou výhodou jsou čtyři svobody pohybu lidí, zboží, služeb a kapitálu. „Většina hrubého domácího produktu je tvořena činností související s naším exportem. Kdybychom o tohle přišli, strašně bychom zchudli, a to si, myslím, nikdo nepřeje,“ vysvětlil. Debaty o czexitu podle Dostálové nejsou na místě. „Pro Česko by to byla ekonomická sebevražda,“ prohlásila. S Vondrou se však shodují na tom, že je třeba vrátit Evropu do „starých dobrých kolejí“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vrchol hnusu a karikatura, trefují se do Babiše politici za slova o české muniční iniciativě

Tagy: