VÝSTRAHA: Česko zasáhnou tropická vedra. Experti varují, kde bude nejhůř

Ilustrační snímek

Výhled počasí

V Praze, ve středních Čechách a na jižní Moravě v úterý odpoledne teploty místy překročí 31 stupňů Celsia. Ve středu ovládne tropické počasí většinu Moravy a Slezska, teploty se tam přiblíží ke 33 stupňům. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal kvůli vysokým teplotám pro tyto regiony výstrahu.

V pondělí naměřili tropickou třicítku na jediném místě v Česku – stanice Husinec-Řež u Prahy zaznamenala 30,4 stupně Celsia. „Dnes bude míst s třicítkou mnohem více, zejména ve středních Čechách, v Praze a na jižní Moravě. Slunečního svitu se dočkáme v hojné míře, pršet téměř nebude, jen výjimečně se vyskytnou přeháňky nebo bouřky, nejspíše jen na severozápadě a severu území,“ napsali v úterý meteorologové na svém facebookovém profilu.

ČTĚTE TAKÉ: Blesky bijí do lidí kvůli změně klimatu a nerespektování přírody,  míní znalec. Zmínil další případy

Noc na středu bude teplá, na Moravě může být někde i tropická, to znamená, že teplota neklesne pod 20 stupňů. Ve středu budou nejvyšší teploty podobné úterním, na jižní Moravě a pravděpodobně i na Ostravsku se maxima přiblíží 33 stupňům Celsia. Naopak na severu a severozápadě Čech bude jen kolem 24 stupňů, také se tam častěji objeví mraky a déšť. Odpoledne mohou do severní části Moravy a do Slezska dorazit bouřky.

Vedra znamenají pro lidský organismus vysokou zátěž, hrozí přehřátí a dehydratace. Lidé by měli pít více neslazených nealkoholických nápojů, omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách a nenechávat děti ani zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech.

Tagy: