Znalec: Blesky bijí do lidí kvůli změně klimatu a nerespektování přírody. Zmínil další případy

Bouřka (ilustrační foto)

360° (166)

Lidé nerespektují přírodu, navíc dochází ke změně klimatu, takže mraky mají více energie, zdůvodnil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS soudní znalec Jiří Kutáč případy, kdy do lidí udeřil blesk. Popsal také, jak se blesk chová, když uhodí do stromu, pod kterým člověk stojí.

„Při změně klimatu dochází k tomu, že mraky získávají čím dál tím víc energie. Větší bude také náklonový náboj, který generuje také vyšší proud, který může zasáhnout nás nebo okolní objekty,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS soudní znalec v oboru ochrana před bleskem.

ČTĚTE TAKÉ: Jak se chránit před bleskem? Sednout si na bobek, radí expert a zmiňuje další postupy

Jako další důvod rostoucího počtu zraněných po zásahu bleskem uvedl nerespektování přírody a podceňování síly blesku. V posledních dvou týdnech byly zaznamenány dva případy. Na začátku června zasáhl výboj na dětském dnu v Liberci 18 lidí, z toho několik dětí. Podobný případ se stal také ve čtvrtek na polské straně Jizerských hor. Zranilo se tam 20 osob.

Kutáč upozornil na další případy z minulého měsíce. „V Drážďanech bylo na břehu Labe zasaženo bleskem 12 osob, pak opět v Německu, konkrétně ve Vestfálsku, dostalo zásah necelých 40 dětí. Jeden velmi tragický případ se stal na fotbalovém hřišti ve Francii, kdy po úderu blesku zemřel trenér a další osoby byly zraněny,“ uvedl expert.

Ve vysílání CNN Prima NEWS také popsal, jak se blesk chová, když udeří do stromu, pod kterým se schovává člověk. „Bleskový proud projíždí do země přes kmen. Pokud od něj člověk stojí méně než tři metry nebo méně než metr od spodní větve, přeskočí proud do něj. Jestliže je od něj další člověk vzdálen na méně než tři metry, přeskočí blesk i do něj, případně do celé skupiny,“ dodal Kutáč.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tropické počasí se v Česku hlásí o slovo. Kde udeří bouřky a průtrž mračen?

Tagy: