VÝSTRAHA: Extrémní výheň v Česku nekončí, teploty budou atakovat čtyřicítku. Udeří i bouřky

Vedrům čelí celá Evropa.

Počasí (14.8.2024 6:07)

Češi zažívají nejteplejší týden roku. Teploty se na celém území drží nad třicítkou, a meteorologové proto vydali před horkým počasím výstrahu. Během následujících dnů však mohou místy od spalujících veder ulevit přeháňky. Hrozí však i bouřky, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Obrovská vedra vyvrcholí ve středu, během nejteplejšího dne celého týdne. „Na celém území bude tropické,“ podotkl meteorolog Filip Smola pro CNN Prima NEWS. Obloha bude jasná až polojasná. Později odpoledne přibude mraků a s nimi i přeháněk nebo bouřek. Ty mohou být ojediněle i silné. Přes den však teploty vyšplhají mezi 31 až 35 °C, na jihovýchodě vystřelí až k 37 °C.

ČTĚTE TAKÉ: Tepelná kupole svírá Evropu. Jak meteorologický jev funguje a jak ovlivňuje počasí v Česku?

Kvůli extrémně horkému počasí vydal ČHMÚ výstrahu. Velmi vysoké teploty nad 34 °C ve středu hrozí ve Středočeském, Ústeckém, Jihomoravském, Olomouckém a Zlínském kraji, nevyhnou se ani Praze. Před vysokými teplotami překračujícími 31 °C meteorologové varují také na Liberecku, Pardubicku, Vysočině a v Moravskoslezském kraji.

Na co dát pozor?

Tropická vedra jsou pro lidský organismus velkou zátěží a přinášejí s sebou velká rizika. Kromě přehřátí a dehydratace hrozí nebezpečí třeba i na železnicích – kolejnice se totiž mohou v důsledku horka roztáhnout.

Meteorologové lidem doporučují dodržovat pitný režim, a to hlavně v podobě neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Také je dobré omezit zátěž a okolo oběda a v odpoledních hodinách se vyhýbat sluníčku, zvýšenou pozornost věnovat malým dětem, starším a nemocným občanům, zdůrazňuje ČHMÚ.

Pro jižní Moravu navíc platí výstraha před nebezpečnými požáry. „Pršelo tam před několika dny,“ zmínil Smola ve vysílání CNN Prima NEWS.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Čechy výheň nemine ani ve čtvrtek. Teploty se budou pohybovat mezi 28 a 33 °C, na jižní Moravě naměří až 35 °C. Ráno bude ve znamení zvětšené oblačnosti. „Bude nás ovlivňovat brázda nižšího tlaku vzduchu,“ vysvětlil Smola. Mraky by mohly přinést přeháňky nebo bouřky. Odpoledne se pak obloha začne trhat.

pátek mohou spadnout přeháňky zejména v Čechách, místy hrozí i bouřky. Po tropické noci teploty stoupnou k 29 až 33 °C, na jihovýchodě až k 35 °C.

Tropické teploty vydrží v tuzemsku až do soboty, pak by se mělo ochladit. „Přes naše území bude přecházet od severozápadu zvlněná studená fronta,“ sdělil meteorolog Tomáš Mejstřík pro CNN Prima NEWS. O víkendu se začne ochlazovat nejprve v Čechách, od neděle teploty klesnou i na Moravě.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Extrémní vedra způsobují i silné pocení. Co dělat, když antiperspirant nestačí?

Tagy: