Extrémní vedra způsobují i silné pocení. Co dělat, když antiperspirant nestačí?

Ilustrační foto.

Rady proti pocení

Lidský organismus na extrémní vedra reaguje nadměrným pocením. Přirozená reakce těla může některým jedincům způsobovat výrazné obtíže v podobě nepříjemného zápachu. V případech, kdy již nepomohou antiperspiranty, existují medicínské postupy. Ty jsou ovšem velice nákladné.

Pocení je přirozený způsob, jakým se lidské tělo zbavuje přebytečného tepla. Někteří jedinci se potí více než ostatní. Hlavní roli ve způsobu pocení hraje genetika a fungování potních žláz.

ČTĚTE DÁLE: Jágrův mullet a knírek jako z NDR jsou zase v módě, říká kadeřnická hvězda Měchurová

„Pocení můžeme do jisté míry ovlivnit tím, že budeme mít volné a lehké oblečení. Ideální je, když je oděv na bavlněné bázi,“ doporučil lékař Miroslav Důra z Dermatovenerologické kliniky VFN v Praze. Zároveň se nedoporučuje v horkých letních dnech jíst pálivá jídla, případně pít ledové anebo horké nápoje.

V situacích, kdy ani deodorant s antiperspirantem nezabírají, může pomoci medicína. Lékaři pacientům trpícím abnormálním pocením například vpichují do podpaží injekce s botulotoxinem. „Botox se ukázal být účinný v léčbě pacientů, kteří trpí hyperhidrózou, což je odborný výraz pro nadměrné pocení,“ upřesnil Důra.

„Aplikací botulotoxinu zamezíme pocení tak na šest měsíců,“ prozradila plastická chirurgyně Petra Moravcová. „Můžeme si pomoci anestetickým krémem, potom můžeme ještě zaledovat. Aplikujeme i do dlaní nebo do plosek nohou,“ prozradila.

Botulotoxin může být nákladnou záležitostí. „Je to v řádech tisíců korun. Aplikace botoxu do podpaží vychází okolo 12 tisíc korun. Je to z toho důvodu, že například oproti obličeji se do podpaží používá větší množství látky,“ nastínila Moravcová.

Další alternativou proti pocení mohou být bylinky. „Doporučila bych koupel z odvaru mátových listů,“ uvedla bylinkářka Radka Svatošová. Mátu doporučila přidat i do šálku mléka, případně oleje a následně si lektvar přilít do koupele. Pomoci může i krátkodobé popíjení odvaru ze šalvěje. „Pokud budeme popíjet vlažný nálev, velmi se nám uleví zejména při nočním pocení,“ dodala Svatošová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pitím k vysněné váze? Alkorexie trápí čím dál více mladých žen. Cesta do pekel, míní psychiatr

Tagy:
zdraví pot botulotoxin lékařství Všeobecná fakultní nemocnice v Praze oděv lidské tělo nemoci a zdravotní potíže zdravotní ošetření a postupy