Vystrčil vánočním poselstvím přilévá olej do ohně. Kritizuje, že mám rád lidi, vytkl Babiš

Andrej Babiš se ohradil vůči slovům Miloše Vystrčila.

Vystrčil započal adventní proslovy

Advent je v plném proudu a pro nejvyšší ústavní činitele to znamená, že je čas proslovů k národu. Jako první s vánočním poselstvím vystoupil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). I když vyzýval ke vzájemnému respektu, vztahy mezi politiky to moc neuklidnilo a opoziční politik Andrej Babiš (ANO) dokonce konstatoval, že přilévá „olej do ohně“.

Ve čtrnáctiminutovém projevu předseda Senátu vyzval ke smířlivosti a respektu k druhým. U toho kritizoval populisty, kteří nabízejí rychlá a bezbolestná řešení problémů.

ČTĚTE TAKÉ: Kalousek neřekl poslední slovo. Do eurovoleb ještě může výrazně zasáhnout, říká politolog

„Říkají například že není žádný problém zlevnit potraviny nebo energie, že je prý jednoduché vyřešit důchody, problémy ve školství nebo problémy v našem zdravotnictví. To já vám říkat ale nemohu, nebudu vám lhát,“ sdělil v poselství Vystrčil.

Chybu spolustraník premiéra Fialy z ODS vidí jak na straně koalice, tak opozice. Podle něj spolu ztrácí obě strany možnost mluvit.

Jiný názor má ale předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který pro CNN Prima NEWS Vystrčilova slova okomentoval: „Přilévá olej do ohně, když mluví o populistech a extremistech. Ptám se, kdo to je? Pokud my jsme populisti, tak jsme na to samozřejmě hrdí, protože já mám rád lidi. On to kritizuje a zároveň k tomu přispívá svojí rétorikou.“

Vánoční poselství přednese ještě premiér Petr Fiala. Prezident Petr Pavel bude mít novoroční projev. Naopak předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová mít projev nebude.

Opoziční politici, kteří nejsou ve funkcích nejvyšších ústavních činitelů, chtějí mezi svátky promluvit ke svým příznivcům alespoň na sociálních sítích.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vánoční poselství bude, potvrdil exprezident Zeman. Nastínil, jakými dárky obdaruje blízké

Tagy: