Kalousek neřekl poslední slovo. Do eurovoleb ještě může výrazně zasáhnout, říká politolog

Miroslav Kalousek

Založí si Kalousek novou stranu?

Uvnitř vládní TOP 09 panuje aktuálně velké pnutí. Bývalí šéfové strany Miroslav Kalousek ani Jiří Pospíšil se nedostali na evropskou kandidátku koalice Spolu a zdá se, že odmítnutí ze strany výkonného výboru může mít ještě dohru. Třeba vznik nové strany a návrat zkušeného politického matadora do hry. Kalouskovy šance na úspěch navíc nejsou zdaleka nulové, shodli se experti oslovení redakcí CNN Prima NEWS. Má na to vhodné podmínky a jeho popularita roste, třebaže tomu bylo ještě před pár lety naopak.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová sice vyzvala Kalouska, aby dal přednost kandidatuře do Senátu, někdejší ministr financí ale takovou možnost rázně odmítl s tím, že nepotřebuje politickou trafiku. Kam budou směřovat jeho další kroky, nikdo prozatím netuší. Expert na politický marketing Oto Klempíř označil Kalouska za „starou dobrou jistotu“, třebaže ještě před pár lety patřil mezi nejméně oblíbené politiky na české půdě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nevěděl jsem, zda nejsem v blázinci, popsal Kalousek schůzi vedení TOP 09

Ve světle krizí i nepopularitou některých kroků současné pětikoalice se mu ovšem vytvořil prostor pro návrat. I to je možná důvod, proč se nyní pokusil ovlivnit vnitrostranickou dynamiku. „Nepovedlo se. Byl nazván nevhodným skokanem a vyškrtnut. A my vidíme, že na síti X se žádná politika nevyrábí,“ dodal.

Reportér Václav Dolejší ze Seznam Zpráv věří, že právě Kalouskův hlas umí rezonovat i dnes. „Někdo ho může vidět jako ďábla, který za všechno může, někdo jiný jako geniálního stratéga. Ale takový člověk je prostě řízek, který se nebál škrtat, jít mezi odboráře, nechat si plivnout do tváře a říct jim: ‚Ne, je třeba šetřit, musíme to vydržet, je špatná doba.‘ Někdo takový tam chybí a po takovém člověku je poptávka,“ řekl Dolejší ve vysílání CNN Prima NEWS.

Místo na kandidátce koalice Spolu do evropských voleb musí nicméně oželet, nabízí se ovšem alternativa – zabojovat o mandát s novou stranou. O tom, že by si mohl založit nové politické uskupení, se spekulovalo již déle. Své karty ale Kalousek zatím odkrývat nechce.

„Já jsem se ukončením své kandidatury stal opět zcela soukromou osobou mimo aktivní politiku. Jistě vy i vaši diváci odpustí, že soukromá osoba o svých případných politických ambicích nebude mluvit veřejně,“ vzkázal redakci CNN Prima NEWS.

Vedle Kalouska je do jisté míry černou ovcí i bývalý předseda TOP 09 a současný europoslanec Jiří Pospíšil. Ten věří, že exministr financí zůstane věrný politické straně, kterou zakládal. „Měl by být v politice aktivní. A budu rád, když to bude v barvách TOP 09,“ konstatoval.

Chce to i další tváře

Podle sociologa Jana Herzmanna by ale měl Kalousek s novou stranou u Čechů úspěch – a možná ještě větší než v minulosti. „Lidé si musí i teď utahovat opasky, rádi odpustí přešlapy před lety,“ zhodnotil šance bývalého šéfa státní kasy.

Politolog Jan Kubáček stojí za názorem, že se Kalousek vrátí do aktivní politiky pod hlavičkou nové strany jen v případě, pokud se k němu přidají další známí političtí hráči. Měl by díky tomu mnohem větší šance na comeback. „Musí najít k sobě výrazné tváře. A pokud bude chtít uspět, měl by stranu založit a vkročit do eurovoleb,“ doplnil možný scénář Kubáček.

Jak Kalousek okomentoval rozhodnutí vedení TOP 09, které ho nepustilo na kandidátku do evropských voleb? Poslechněte si jeho slova v reportáži níže.

Tagy: