Výstřely, křik, houkání sirén i slzy. Jak se vyvíjel tragický útok na Filozofické fakultě

Střelba na Filozofické fakultě v Praze

Případ střelby na Filozofické fakultě v Praze minutu po minutě

Výstřely, křik, houkání sirén i slzy. Čtvrteční tragédie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy připomínala filmový horor. Byla to ale realita. Takhle celá tragická událost probíhala minutu po minutě.

Během rušného předvánočního odpoledne se v 15:20 ozvalo několik výstřelů v okolí Filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha. Svůj pohled na celou situaci popsal pro ČRo Radiožurnál ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma, který uvedl, že uslyšel podivné zvuky a když se podíval z okna své kanceláře, viděl lidi, kteří se začínali sbíhat na chodníku a dívat se směrem k Filozofické fakultě.

ČTĚTE TAKÉ: Hrůza na univerzitě v Praze nemá obdoby. Je nejtragičtější střelbou v historii Česka

„Pak jsem zahlédl na ochozu ve čtvrtém patře Filozofické fakulty muže, který měl v ruce zbraň, nedokážu určit, jestli to byl samopal, nebo co to bylo. Černá zbraň a občas se otočil směrem k Pražskému hradu a střílel. Nemířil dolů, nemířil nahoru, střílel vlastně vodorovně směrem k Pražskému hradu. Z boku jsem viděl z ulice, jak tam byli schovaní policisté, kteří byli v plné polní a velmi opatrně se plížili kolem domu a snažili se střílet směrem nahoru na ten ochoz a pak jsem zahlédl mladého muže, který si zcela nekrytý stoupl na ten ochoz a několikrát vystřelil opět směrem k Pražskému hradu. Potom zdvihl ruce nahoru a hodil zbraň ze čtvrtého patra na vozovku, kam dopadla na přechod. Pak ten muž zmizel,“ dodal.

Cestující z projíždějících tramvají už v tu chvíli zveřejňovali fotografie lidí, kteří se snažili na střeše fakulty schovat.

Na sociálních sítích také přišlo varování od tajemnice fakulty Zdeňky Filipové. „Vážení kolegové, vydržte na místech, nikam nechoďte, pokud jste v kancelářích, zamkněte je a přede dveře umístěte nábytek, zhasněte, střelec je pravděpodobně ve čtvrtém patře hlavní budovy na náměstí Jana Palacha, čekám na pokyn policie ČR,“ psalo se v něm.

Mezitím přes Karlův most utíkali zahraniční turisté i Češi. Chtěli být co nejdále od místa útoku. Tam zamířilo velké množství policejních i záchranářských posádek se speciálem Fénix. Na místo se zablokovanou Prahou prodíral i ministr vnitra Vít Rakušan.

Co přesně se v tu chvíli na fakultě odehrává, ještě nikdo netušil. Policie přesto vyzvala občany, aby se vzdálili od místa činu a v okolí nevycházeli z domů. Budovu přitom už zajišťovali.

V 16:12 vydala policie vyjádření, ve kterém informovala o tom, že útočník ukončil krvavé odpoledne sebevraždou. Zastřelil se na ochozu fakulty. Jeho řádění si nakonec vyžádalo více než 15 mrtvých a 25 zraněných.

Prezident Petr Pavel vyjádřil hlubokou lítost a soustrast rodinám a příbuzným obětí střelby a přidali se i zahraniční politici. Pozůstalým kondoloval slovenský premiér Robert Fico, německá ministryně vnitra Nancy Faeserová, maďarský premiér Viktor Orbán, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a řada dalších.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) i premiér Petr Fiala (ODS) poděkovali policii za kvalitně odvedenou práci a vyzvali veřejnost, aby se vyhnula šíření dezinformací.

Během tiskové konference v 20:30 uvedl policejní šéf Martin Vondrášek, že policie pracuje s verzí, že střelec z filozofické fakulty má na svědomí i muže a novorozence z Klánovického lesa.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Útoky ze Spojených států se dostaly i do ČR. Bezpečnostní expert promluvil o masakru v Praze

Tagy:
vražda zbraň evakuace krimi Praha Filozofická fakulta Univerzity Karlovy univerzita střelba