Vytvořit seznam náročných profesí je nadlidská práce. Spravedlivě to nepůjde, tvrdí Prymula

Vydefinovat přesný seznam, který by znamenal, že někdo bude odcházet dříve do důchodu, to si troufám říci, že je nadlidská práce. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS takto hodnotil plán ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) představit soupis náročných profesí exministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. Je toho názoru, že jakýkoliv jeho obsah nebude spravedlivý.

„Historicky existují seznamy například pro rizikové profese z biologického nebo radiačního hlediska. Vydefinovat ale přesný seznam, který by znamenal, že někdo bude odcházet dříve do důchodu, to si troufám říci, že je nadlidská práce, a myslím, že se to nepodaří,“ podotkl Prymula.

V každé profesi jsou podle něj lidé, kteří „jsou v daném zaměstnání podstatně více vytíženi a v jiném zase podstatně méně, ačkoliv mají stejnou profesi“. „Aby to bylo spravedlivé? To si myslím, že nepůjde,“ řekl Prymula. Určit, která práce je již náročná, ať už psychicky nebo fyzicky, je podle něj subjektivní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hádka ekonoma s odborářem. Náročné profese jsou největší Pandořinou skříňkou, řekl Hampl

„Záleží na tom, jak je člověk geneticky predisponován. Někdo dokáže tvrdě pracovat do 70 let, někdo je již v padesáti vyčerpán. U psychické zátěže máme spoustu neurodegenerativních onemocnění, roste počet případů Alzheimerovy choroby. Je jasné, že s věkem se zátěž zvyšuje,“ vysvětil exministr a dodal, že obecně určit náročné profese nelze.

Seznam jako omluva

Seznam by podle něj měli sestavovat zástupci ministerstva práce a zdravotnictví. „Bude to velmi náročné, nadefinovat profese přesně nejde. Nepochybně je zde politický motivátor – když zveřejním, že budeme odcházet do důchodu později, tak někdo namítne, že jeho profesi nelze vykonávat v takto vysokém věku. Je to jakási omluva, že se k tomu přistupuje,“ myslí si Prymula.

Podle epidemiologa jsou na místě obavy z lobbismu. „Každý se snaží využít systém. Troufám si říci, že v řadě případů bude docházet k diskuzím se zaměstnavatelem, zda by neměl být dotyčný přeřazen ke stejné práci jen pod jiným názvem, aby měl nějaké výhody,“ uvedl. Osobně je zvědavý, jak bude seznam vypadat. „Problémů budou miliony,“ dodal Prymula.

Tagy: