Vzácná shoda. Vláda se s opozicí domluvila na podobě pandemického zákona

Jan Hamáček a Andrej Babiš se radí na tiskové konferenci vlády při jarní první vlně koronaviru.

Opoziční strany s vládou našly shodu na podobě pandemického zákona, který by měl nahradit nouzový stav. Předloha bude zahrnovat i odškodnění podnikatelů, kteří byli postiženi protikoronavirovými opatřeními.

Na podobě nového zákona se dohodly vládní ANO a ČSSD s opozičními Piráty, ODS, hnutím STAN, lidovci a TOP 09. Proti návrhu je SPD, KSČM se ještě poradí. Lídři opozice s vládou jednali už v úterý a ve středu, shodu našli až ve čtvrtek.

„Vypadá to nadějně. Domluvili jsme se, že se podá jeden pozměňovací návrh, který podepíšou všichni předsedové kromě SPD, ještě nevíme u komunistů. A mohlo by to být schváleno. Opozice tvrdí, že v Senátu by to nebyl problém,“ prohlásil po jednání premiér Andrej Babiš (ANO).

Sněmovna bude pandemický zákon řešit jako první bod čtvrteční schůze. Kabinet chce předlohu schválit zrychleně. To znamená, že nebudou probíhat klasicky tři čtení zákona, ale po schválení v prvním čtení předloha poputuje rovnou do Senátu.

Nouzový stav může skončit

Zákon bude obsahovat i usnesení o odškodnění podnikatelů. Na náhradu škody bude nárok od 1. března do konce pandemické pohotovosti. Podnikatelé budou moci žádost předložit v roční lhůtě, ministerstvo financí pak během šesti měsíců rozhodne, řekl Babiš. Uchazeči o náhrady budou muset škodu prokázat, odpočítají se také již vyplacené kompenzace.

  • Vládě zákonem vznikne povinnost pravidelného informování Sněmovny o uplatňování opatření.
  • Poslanci budou moci vyvolat hlasování o ukončení stavu pandemické pohotovosti. Opatření budou muset být vládou řádně odůvodněná.
  • Živnostníci a firmy zasažené protikoronavirovými opatřeními budou odškodňováni.
  • Pandemický zákon by měl nahradit nouzový stav.

„Důležité je, že vláda doposud odškodnění odmítala a teď na to přistoupila,“ komentoval šéf ODS Petr Fiala. „Otázka je, jestli to mají nést občané, nebo se na tom má podílet stát,“ vysvětlil předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše je pandemický zákon důležitý, protože bude moci skončit nouzový stav. „V současné chvíli existuje poměrně robustní nouzový stav, anebo nemáme nic. Tento návrh zákona by měl nahradit to kladivo nouzového stavu. Nedává vládě tolik síly dělat neodůvodněná rozhodnutí nebo je během týdne měnit,“ zdůraznil Bartoš.

Tagy:
Andrej Babiš opozice nouzový stav ODS ČSSD Česká pirátská strana dohoda ANO 2011 vláda koronavirus COVID-19 Svoboda a přímá demokracie pandemický zákon Poslanecká sněmovna ČR Senát Parlamentu ČR