Senzační nález ve Středomoří. Vrak starý 3300 let mění pohled na starověké obchodní plavby

Izraelští archeologové našli náklad z nejstaršího lodního vraku.

Na dně středozemního moře byl objeven jeden z nejstarších vraků

Izraelští archeologové ve východním Středomoří objevili pozůstatky nejstaršího vraku lodi, jaký byl kdy v hlubinách nalezen. Objev naprosto mění dosavadní představy o plavbách ve starověku, píše zpravodajství CNN.

Podle odhadů je plavidlo staré více než 3 300 let, uvedl Izraelský úřad pro starožitnosti (IAA) ve svém prohlášení. Objeveno bylo asi 90 kilometrů od severního pobřeží Izraele v hloubce 1 800 metrů na mořském dně, poznamenalo zpravodajství CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Oceány čelí trojité hrozbě. Vědci varují před vymíráním mořských druhů i častějšími hurikány

Vedoucí námořního oddělení IAA Jaakov Šarvit uvedl, že se loď pravděpodobně potopila během bouře nebo kvůli útoku pirátů. Jde o „první a nejstarší“ vrak nalezený v regionu, který zásadně mění dosavadní pohled na středověké plavby. „Odhaluje nám navigační schopnosti dávných mořeplavců jako nikdy předtím. Naši předkové byli schopni proplout Středozemním mořem, aniž by měli na dohled jakékoli pobřeží. Z tohoto zeměpisného bodu je všude kolem vidět pouze obzor. K navigaci pravděpodobně využívali nebeská tělesa, pozorovali a zjišťovali úhly a polohy Slunce a hvězd,“ vysvětlil.

Náklad zpozorovaly robotické ponorky patřící ropné a plynárenské společnosti Energean, která u izraelského pobřeží hledala potenciální nové zdroje surovin. Kamery zachytily „něco, co vypadalo jako velká hromada džbánů navršených na mořském dně“, uvedla Karnit Bahartanová ze společnosti Energean.

Pouze dvě z amfor, o nichž se předpokládá, že je používali Kanaánci, kteří žili v oblasti rozkládající se od dnešního Turecka až po Egypt, byly vyjmuty pomocí speciálně navržených nástrojů, aby nebyly narušeny zbylé artefakty, dodalo zpravodajství BBC.

Bahartanová označila tento objev za „skutečně senzační nález“. Uvedla, že z pozdní doby bronzové jsou ve Středozemním moři známy pouze dva další vraky lodí s nákladem, přičemž oba byly nalezeny relativně blízko tureckého pobřeží za použití běžného potápěčského vybavení.

„Na základě těchto dvou nálezů se až dosud předpokládalo, že obchod v té době probíhal tak, že se bezpečně plulo z přístavu do přístavu s pobřežím na dohled,“ řekla expertka. „Objev této lodi nyní mění celý náš pohled na schopnosti starověkých mořeplavců. Jde o první plavidlo, které bylo nalezeno v tak velké vzdálenosti na moři, kde není přímý výhled na jakoukoli pevninu,“ dodala Bahartanová.

Očekává se, že nádoby budou letos v létě vystaveny v Národním kampusu izraelské archeologie v Jeruzalémě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: První astronaut mimo USA a SSSR či Krteček ve vesmíru. Jaká je česká stopa v kosmu?

Tagy:
věda archeologie CNN vrak Izrael starověké nádoby navigační schopnosti turecké pobřeží středozemní moře Jaakov Šarvit Karnit Bahartanová