Vzpoura a další debakl. Schalke je v těžké krizi, během sezony vyhodilo čtyři trenéry

Německé Schalke 04 se v současné době nachází pořádně hluboko. Asi tak jako horníci těžící uhlí v průmyslovém městě Galsenkirchen, ve kterém tradiční klub sídlí. Fotbalisty v této sezoně postihl zával, z něhož aktuálně není úniku – nezadržitelně se po 33 letech blíží sestup do druhé bundesligy. V této sezoně už vedení vyhodilo dohromady čtyři trenéry, naposledy učinilo změnu, a to velmi ráznou, o víkendu.

Napřed trochu odlehčeně. Existuje za poslední rok méně stabilní pozice než ministr zdravotnictví v České republice? Fotbalové Schalke 04 nacházející se uprostřed těžké krize ukazuje, že ano. Ono „04“ symbolizuje rok založení klubu, tedy 1904, ale v aktuální sezoně také značí počet vyhozených trenérů.

Posledně musel odejít Švýcar Christian Gross. Svoji misi v bídně rozehraném ročníku začal na konci prosince 2020. Hned ve druhém zápase na lavičce dovedl tým z Galsenkirchenu k něčemu, co do té doby v sezoně nepoznal. „Die Knappen“, horníci, si připsali vůbec první výhru, když porazili Hoffenheim velkolepě 4:0. V tu chvíli svitla Schalke naděje – třeba se klub opravdu zázračně vzchopí a vyhne se prvnímu sestupu od roku 1988. Jenže od zisku vymodlených tří bodů uběhly takřka dva měsíce a osm zápasů, ve kterých zvládli svěřenci Grosse uhrát jen dvě remízy.

V bundesligové tabulce je Schalke po 23 zápasech s devíti body na kontě suverénně přikované na posledním místě. Do konce soutěže zbývá ještě 11 kol, ale na pozici zajišťující aspoň baráž, díky níž by bylo možné udržet prvoligovou příslušnost, ztrácí propastných devět bodů.

Vedení – z hlediska minulosti zvyklé spíše na úspěchy než boje o záchranu – už je dost pravděpodobně s přesunem do druhé bundesligy smířené, proto se rozhodlo učinit kroky, které mají vést ke kompletnímu restartu.

Již před víkendovým utkáním se Stuttgartem šly z německého tisku informace, že kádr trenérovi Grossovi nevěří. Údajně dokonce měli hráči zajít za sportovním ředitelem Jochenem Schneiderem a žádali o odvolání kouče. Duel i kvůli neproměněné penaltě Nabila Bentaleba prohráli vysoko 1:5. A prezident Schalke Jens Buchta se rozhodl do struktury organizace pořádně říznout.

Nevídané tsunami

Skončil Gross, jeho asistent Rainer Widmayer, fitness kouč Were Leuthard, týmový koordinátor Sascha Riether. A spolupráci vedení ukončilo také se zmíněným sportovním ředitelem Schneiderem. „Rozhodnutí se stalo nevyhnutelným po výsledcích proti Dortmundu a Stuttgartu,“ konstatoval v prohlášení Buchta. S Borussií v předchozím kole prohrálo Schalke 0:4 a sociální sítě byly opět plné narážek na název klubu.

Svoji roli v razantním zásahu mohla sehrát také hráčská vzpoura.

Komentář německého deníku Bild mluví o tsunami, které zatím bundesliga neviděla. Podle periodika je současná mizerná situace příležitostí. „Je zbytečné snít o zázraku a setrvání v lize,“ napsal deník. Schalke by prý mělo dávat větší šanci mladým talentům z akademie nazvané „Knappenschmiede“. Bild tvrdí, že teď musí celek z Galsenkirchenu vybudovat zcela nový tým, který je konkurenceschopný ve druhé bundeslize.

Kádru se nyní ujmul prozatímní trenér Mike Büskens, velením sportovního úseku byl přechodně pověřen Peter Knäbel.

Büskens je tedy už pátým koučem, který v této sezoně Schalke vede. Po minulém ročníku, ve kterém „Die Knappen“ skončili na 12. pozici, zůstal u týmu americkoněmecký trenér David Wagner. Po špatném startu ho na konci září vystřídal Manuel Baum. Ten u kormidla vydržel jen 79 dní, pak šel mizérii dočasně řešit velezkušený kouč Huub Stevens, jenž se do klubu vrátil už po několikáté v kariéře. Z lavičky odšéfoval dva zápasy, poté přišla chvíle, či spíše dvouměsíční chvilka, Christiana Grosse.

Fanoušci se musí smířit s tím, že časy, kdy Schalke bojovalo o titul a hrálo Ligu mistrů, jsou na neurčitou dobu pryč. Přitom ještě v sezoně 2017–⁠2018 skončilo v bundeslize na druhém místě.

Tagy:
sestup Bundesliga FC Schalke 04 trenér fotbal Borussia Dortmund Česko sport Bild VfB Stuttgart Christian Gross Jens Buchta Galsenkirchen sportovní soutěž Liga mistrů UEFA TSG 1899 Hoffenheim