Vzpoura v Rusku: Do tažení legionářů na Belgorod se vložili hackeři. Rebelové chystají útok

Nejméně 14 obětí si vyžádalo ostřelování ruského Belgorodu.

Útoky Ruska na Ukrajinu

Do bojové akce ruských rebelů v Belgorodu se zřejmě zapojili také hackeři. Internetoví partyzáni na webových stránkách ruského Červeného kříže prezentovali oznámení o placené evakuaci z oblasti. Ruští dobrovolníci bojující na straně Ukrajiny zároveň slíbili, že 16. března budou pokračovat v masivním útoku na Putinovy jednotky v Belgorodské a Kurské oblasti. Píše o tom agentura Unian.

„V reakci na žádost Ruského dobrovolnického sboru, my, Ruský červený kříž, vyhlašujeme evakuační misi z území Belgorodu a Belgorodské oblasti. V této těžké době, kdy každý z nás potřebuje podporu a vzájemnou pomoc, vám nabízíme naše služby pro bezpečnou a pohodlnou evakuaci,“ uvádí se v prohlášení nahraném hackery. Píše o tom agentura Unian.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko jaderný útok nezahájí, říká expert. Putin ví, že by to pro něj bylo smrtící, nastala by apokalypsa

Například dívkám do 25 let falešný inzerát nabízí evakuaci „s dekami a lehkým občerstvením“ za 10 tisíc rublů (přibližně 2 500 korun). Mužům je zaručena možnost přepravy osobních nástrojů a věcí za 30 tisíc rublů. Místa ve VIP třídě se „prodávají“ za 25 tisíc rublů a služba „střízlivého řidiče“ je k dispozici za příplatek 1 000  rublů na hlavu.

Legie Svoboda Ruska, RDK a Sibiřský prapor, dobrovolnické ruské formace bojující na straně Ukrajiny, vstoupily v rámci společné operace do Kurské a Belgorodské oblasti Ruské federace již 12. března, upozornila agentura Nexta na sociální síti X. Koncem týdne pak ruští rebelové slíbili, že v sobotu 16. března budou pokračovat v masivním útoku na Putinovy jednotky. Informuje o tom Unian.

„V souvislosti s omezenou vojenskou operací v Kurské a Belgorodské oblasti znovu vyzýváme k urychlené evakuaci obyvatel. Zachraňte své životy a životy svých dětí! Vidíme, že Putinova vojska se skrývají mezi civilisty, proto je naším úkolem zajistit maximální bezpečnost místního obyvatelstva,“ stojí v novém prohlášení Legie Svobody Ruska.

Kreml panikaří, Rusko osvobodíme, tvrdí rebelové

Cílem legionářů má být dosažení Moskvy. Podle důstojníka ukrajinských ozbrojených sil Ihora Lapina k tomu ale potřebují zásadní věc, a to je podpora obyvatel. Dobrovolník z Legie Svobody Ruska Alexej Baranovskij podotkl, že ruský prezident reagoval na pochod povstalců velmi rychle. Podle něj Kreml zachvátila panika.

„Neuplynul ani den a Putin se již vyjádřil k našemu tažení. To je známka toho, že Kreml panikaří,“ uvedl Baranovskij pro web Unian. Dodal, že ruské úřady neví, jak se v této situaci zachovat.

Rusista Jiří Just v minulých dnech pro CNN Prima NEWS ale upozornil, že útok ruských vzbouřenců na kremelské síly se může vymstít alespoň z hlediska veřejného mínění. „Řekl bych, že to je akční dárek Vladimiru Putinovi před prezidentskými volbami. Jestli to má nějaký smysl, těžko soudit. Podle síly, která byla nasazena, to nevypadá, že by se legii podařilo obsadit ruské území a osvobodit ho od Putinovy nadvlády,“ sdělil.

Tagy:
Vladimir Putin Ukrajina hacker Rusko Moskevský Kreml Belgorod Kurská oblast UNIAN Ruský dobrovolnický sbor