Vzrušuje ho utrpení. Před soudem stojí muž, který v Plzni znásilnil a chtěl zavraždit dívku

U Krajského soudu v Plzni se probíral případ znásilnění a pokusu o vraždu ze srpna 2023, kterých se měl dopustit devatenáctiletý mladík.

Pokračování soudu napadené dívky

U Krajského soudu v Plzni zazněly ve čtvrtek závěrečné řeči v případu znásilnění, pohlavního zneužití a pokusu o vraždu. Brutálního činu se měl minulý rok v Plzni dopustit teprve devatenáctiletý mladík. Podle obžaloby svou oběť spoutal lepicí páskou, znásilnil, bodl několikrát do krku a nakonec zabalil do pytle a shodil ze srázu. Zatímco státní zástupce požaduje 18letý trest za mřížemi, obhájce navrhuje mírnější verdikt.

Spoutaného Viktora V. přivedla do jednací síně eskorta. Na místě působil klidně. Své závěrečné řeči postupně senátu přednesli státní zástupce, zmocněnkyně oběti i advokát obžalovaného. Lišily se nejen v popisu osudového večera, ale také výší navrhovaného trestu.

K TÉMATU: Napadení v autoservisu v pražských Řepích: I přes resuscitaci zemřel jeden člověk

Státní zástupce ve své závěrečné řeči navrhl obžalovanému trest ve výši 18 let odnětí svobody se zařazením do věznice s ostrahou. Mladíkovi přitom hrozí i výjimečný trest. Podle žalobce si svůj čin a záměr připravit dívku o život promyslel. K události došlo v polovině srpna roku 2023 v plzeňském Lobezském parku.

Na schůzku si agresor s sebou vzal batoh, jehož obsahem byla lepicí páska, čistící prostředek Savo, igelitový pytel a nůž. Motivem vraždy měla být podle znalců jeho komplikovaná osobnost. V soudních dokumentech stojí, že ho vzrušuje utrpení jiných lidí. Mimo to je také disociální a navíc silný manipulátor.

Obžalovaný vyjádřil před senátem nad svým chováním lítost. Podle vlastních slov doufá, že dívka brzy zapomene na všechno, co ji provedl. Své rodině potom vzkázal, že ho mrzí, jak všechny zklamal.

Dívka dodnes trpí strachem

Jeho obhájce Petr Brožovský v závěrečné řeči žádal, aby byl 19letý mladík souzen jen za pohlavní zneužití a pokus o vraždu, protože s obětí měl v minulosti milostný vztah. Když dívku napadl, jednal prý v afektu.

„Nejsem přesvědčený, že z dokazování vyplývá, že ke znásilnění došlo. Navrhuji trest odnětí svobody na dobu 11 let, ale musíme počkat na finální rozsudek,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Dívka, které mladík podle obžaloby usiloval o život, požaduje prostřednictvím své zmocněnkyně Terezy Rogové náhradu nemajetkové újmy, tedy takzvané bolestné ve výši necelého půl milionu korun.

„Poškozená je v péči psychologa i psychiatra a rovněž bere antidepresiva. Podle znaleckého posudku trpí posttraumatickou stresovou poruchou a bojí se chodit mezi lidi,“ popsala Rogová s tím, že když napadená vidí někoho podobného mladíkovi, vystoupí raději ze strachu z MHD.

Soudní líčení bude pokračovat příští týden, kdy by měl s největší pravděpodobností padnout verdikt.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zloděj v Roztokách dvakrát okradl tu samou ženu. Způsob provedení byl pokaždé stejný

Tagy: