Wagenknecht: Kdo by chtěl dělat ministra financí? Bude to jedna z nejobtížnějších pozic

Lukáš Wagenknecht

K věci 18.5.2021

Pirátský senátor Lukáš Wagenknecht je jedním z nejžhavějších kandidátů na post ministra financí v příští vládě, pokud volby vyhrají Piráti. Senátor v pořadu K věci představil své vize, jak by se o státní pokladnu staral. Věří, že pokud bude ekonomika fungovat dobře, nemusí dojít ke zvyšování daní.

Wagenknecht by se mohl v příštích týdnech stát adeptem své strany na post ministra financí. „Piráti mají standardní proces pro výběr kandidátů na ministry. Každý, kdo chce, se může přihlásit na Pirátském fóru. Já už jsem získal kladný souhlas od předsednictva. Teď by se to mělo začít projednávat na celostátním fóru,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Přestože se proti němu může hlásit kdokoliv, myslí si, že se lidé příliš hrnout nebudou. „Na rovinu, kdo by dnes chtěl dělat ministra financí? Bude to jedna z nejobtížnějších pozic po volbách,“ řekl.

Pokud by získal místo v příští vládě, nemusel by podle svých slov opustit svou senátorskou pozici. „Pokud se senátor stane členem vlády, nesmí fungovat v žádném výboru a jediná jeho role je hlasování,“ vysvětlil. „Myslím si, že je možné zvládnout oboje dohromady,“ dodal.

Daně zvyšovat nemusíme

Pro pozici má dle svých slov předpoklady, protože resort coby bývalý náměstek zná. Zároveň tvrdí, že zvyšování daní není nutné. „Není to úplně tak, že by Piráti a Starostové chtěli zvyšovat daně. Na druhou stranu musíme být odpovědní,“ řekl.

„Je teoreticky možné, že ke zvyšování daní bychom se dostat nemuseli, pokud bude vše pozitivně fungovat. Pokud ne, daňový mix budeme muset nějakým způsobem upravit,“ doplnil.

Místo toho by chtěli například změnit strukturu dotací. „Na dotace by měli místo velkých korporátů dosáhnout malí podnikatelé. Podporovat se mají malé a střední podniky,“ řekl.

Tagy:
daně ministr financí CNN Prima NEWS Piráti Česká pirátská strana K věci Ministerstvo financí Starostové a nezávislí vláda Lukáš Wagenknecht daň