Zabráníme korupci a budeme transparentní. Piráti a STAN rozjeli předvolební kampaň

Piráti a Starostové zahájili v úterý u pražského Rudolfina kampaň do sněmovních voleb. „Chceme vrátit České republice správný kurz,“ prohlásil šéf STAN Vít Rakušan, který povede kandidátku ve Středočeském kraji. Předseda Pirátů Ivan Bartoš bude lídrem na Ústecku.

Slogan Pirátů a STAN zní Vraťme zemi budoucnost. „Máme dost energie a plno zkušených lidí. Máme program, který bude pro naši zemi znamenat dobrou budoucnost,“ prohlásil Bartoš.

„Budoucnost se nevyvíjí správným směrem. Chceme České republice vrátit správný kurz a postarat se o to, aby všichni lidé měli perspektivní budoucnost. Zastavíme mrhání veřejnými prostředky, abychom měli na kvalitní financování veřejných služeb,“ uvedl Rakušan.

Piráti a STAN představili také svůj volební program. Je rozdělen do 15 oblastí a 69 programových bodů. Obě strany se chtějí soustředit především na profesionální řízení státu a plánují tvrdě bojovat s korupcí.

„Přicházíme s programem, který z naší země udělá místo, kde jsou zloději trestáni. Budeme tvrdě potírat jakoukoliv hospodářskou kriminalitu. Musíme ji minimalizovat,“ zdůraznil šéf poslanců STAN Jan Farský, který vede kandidátku v Libereckém kraji.

V Plzeňském kraji je v čele kandidátky někdejší hejtman Josef Bernard (za STAN), který byl dříve v ČSSD. „Zajistíme rozklikávací rozpočet, aby každý občan znal každou korunu vládních výdajů. Budeme se snažit být co nejvíce transparentní,“ řekl.

Méně byrokracie, slibují Piráti a STAN

Piráti a STAN chtějí také konec levné ekonomiky. V programu zdůrazňují hesla jako stabilita nebo předvídatelnost podnikatelského prostředí. „Výrazně posílíme podnikatelské vzdělání pro studenty středních a vysokých škol s akcentem na umění spolupráce, komunikaci, kreativitu a kritické myšlení,“ plánují. Podle nich je potřeba zrevidovat a omezit administrativní zátěž, které podnikatelé čelí.

Po vzoru Německa či Velké Británie by měla podle Pirátů a STAN vzniknout kompetenční centra, která budou aktivně podporovat firmy při zavádění osvědčených moderních technologií a manažerských postupů.

Slibují také digitální revoluci. „Fronty na úřadech nemůžeme vystát. Na co máme internet? Už konečně zaveďme digitální státní správu. Ušetří nám nervy, čas a miliardy ročně,“ burcují Piráti. Dalším z bodů je snižování počtu státních úředníků.

„Zahájíme intenzivní přípravu pro volbu prostřednictvím internetu při důsledném zachování základních zásad volebního práva, jako je přímost, rovnost a především tajnost,“ slibují. Zavést by se měla také možnost korespondenční volby.

Piráti a STAN také vyhlásili válku dezinformátorům. „Havel by zíral, jak si v boji vede pravda. Dezinformátoři tahají za nos čtvrtinu z nás. Pojďme pravdě pomoci na světlo. Edukativně i právně,“ stojí v programu.

Jak to udělat? Podle Pirátů a STAN je cestou například vypsat granty, kterými by se podpořily nezávislé a transparentní organizace, které se věnují ověřování faktů a výroků. „Zavedeme pravidla pro transparentnější fungování větších zpravodajských médií: uvedení vydavatele, majitelů, významných sponzorů a finančních výkazů,“ uvádí Piráti a STAN.

Dalším z bodů je migrace. Piráti a STAN se staví proti zavedení kvót pro uprchlíky. „V EU prosazujeme ochranu vnějších hranic a prevenci nelegální migrace, ne kvóty. Pro cizince s legálním pobytem chceme férový přístup. Podporujeme řešení příčin migrace v místech jejího vzniku.“

Mezi další plány patří zajištění dostupnějšího bydlení a posílení pravomocí obcí, které by mohly situaci řešit vlastními silami, zjednodušení a zlidštění systému sociální podpory nebo zasazení se o snižování rozdílů mezi odměňováním mužů a žen.

Tagy: