West Ham zase válí. Gólový hrdina zvednul sám sebe, chtěl být jako v Hříšném tanci

Sám autor dvou branek v zápase s Leicesterem City Michail Antonio si rychle vybavil, že tohle ještě nezažil. Ve West Hamu kroutí sedmou sezonu, poprvé je jeho tým v čele tabulky Premier League. Sice jsou odehrané jen dva zápasy, ale je patrné, že „kladiváři“ jsou ve formě. Ve velmi dobrém rozpoložení je právě i Antonio, který se v pondělí stal historicky nejlepším střelcem klubu. A při této příležitosti předvedl celkem bizarní oslavu.

Dosavadním králem střelců West Hamu byl italský kanonýr výbušné povahy Paolo di Canio. Jeho 48 gólů už ale není rekordních. Michail Antonio, útočník narozený na Jamajce, se trefil už v úvodním kole Premier League proti Newcastlu a dostal se na metu 47. V domácím duelu s Leicesterem se napřed trefil Pablo Fornals, pak Saïd Benrahma, za „lišky“ posléze snížil Youri Tielemans, ale v závěru úřadoval Antonio. V 80. minutě se dostal na číslo 48 a jen o pár chvil později definitivně překonal Di Cania.

Forvard londýnského celku dopředu samozřejmě dobře věděl, že má blízko k tomu, aby se dostal na vrchol klubového žebříčku. A říkal si, že pokud se mu povede přeskočit italského předchůdce, nemůže to nechat jen tak. „Hlavou mi běželo: ‚Píšu historii, musím vymyslet něco speciálního.‘“ Což se mu taky povedlo. Nechal si z papírového kartonu vyrobit svého dvojníka.

Proč? „Bavili jsme se o tom v minulém týdnu. Říkal jsem si, že by bylo nejlepší to oslavit zvedačkou z filmu Hříšný tanec. Možná by bylo lepší, aby mě někdo zvednul, ale…“

Nakonec tedy po prvním gólu, kterým vyrovnal Di Caniu, zvednul nad hlavu lehčí verzi sebe samého. „Můj dobrý kamarád Darren Randolph (náhradní brankář, pozn. red.) se o to na lavičce staral,“ podotkl Antonio. Po dvou gólech a překonání rekordu dále uvedl: „Je to něco úžasného, zní to krásně. A je to úleva. V prvním poločase jsem to možná měl až příliš v hlavě. Dovolil jsem, aby mě to ovlivnilo. Po změně stran už jsem hrál tak, jak jsem zvyklý.“

K bizarní oslavě prohodil pár slov i trenér Hammers David Moyes, byť to nebyl jeho šálek kávy. „Není to něco, o co bych měl nějaký zájem. Ale za Michaila jsem moc rád. Byl jsem zklamaný z toho, jak hrál v prvním poločase, což jsem mu o přestávce taky řekl. Pak udělal vše pro to, aby mě umlčel,“ konstatoval skotský trenér.

Mám říkat, že se chceme vyhnout sestupu?

West Ham i s „Czech Mates“ Vladimírem Coufalem a Tomášem Součkem výsledkem 4:1 proti Leicesteru navázal na úvodní ligové vítězství 4:2 v Newcastlu a díky osmi vstřeleným gólům teprve podruhé v Premier League vede úplnou tabulku. Dosud jedinkrát se mu to povedlo v srpnu 2006.

A to moc dobře věděl pondělní hrdina Antonio. „Jsem tu sedmou sezonu a ještě jsme nikdy nevedli tabulku. Máme důvěru v sebe samé, pracujeme tvrdě.“

V součtu s minulou sezonou, kterou zakončil West Ham vzhledem k očekáváním na fantastickém šestém místě, to zatím vypadá, že by se měla Moyesova parta opět držet vysoko. Byť před začátkem ročníku vzhledem k nepřivedení prakticky žádné posily experti West Hamu příliš nevěřili.

„Musíme zařadit vyšší rychlostní stupeň. Možná chci příliš, ale co mám teď dělat? Stát tu a říkat, že bychom se chtěli vyhnout sestupu? Možná se teď zeptám hráčů, jestli chtějí zůstat na vrcholu tabulky,“ uzavřel 58letý Moyes.

Tagy: