Problémy léčil alkoholem, bál se i natankovat. Lingarda zachránila parta kolem Součka

Kariéra každého profesionálního sportovce obnáší vedle zářných momentů i období, kdy nejde vše hladce. Anglický fotbalový záložník Jesse Lingard se ale dostal za hranici toho, co je ještě ve vrcholovém sportu únosné. Když se v Manchesteru United trápil, sahal poměrně často po lahvi alkoholu. Přemýšlel také, že odejde do Saúdské Arábie. Ze svízelné situace ho dostala londýnská terapie – když se ve West Hamu dostal do společnosti Tomáše Součka a spol.

Jesse Lingard se stal „ďáblem“ už v osmi letech. Když procházel různými kategoriemi akademie Manchesteru United, bylo evidentní, že se rodí pořádný talent. Velký fotbal napřed okusil v rámci hostování, na konci roku 2015 už začínal ukazovat své kousky i na Old Trafford. Postupně navyšoval svoji cenu, která se podle webu Transfermarkt vyšplhala v létě 2018 až na 40 milionů eur, tedy zhruba na jednu miliardu korun. K tomu hrál za anglický národní tým.

Nadějně rozjetá kariéra se ale postupně začala zasekávat, kritika a urážky od vysoce náročných fanoušků United začaly přibývat. Lingard nebyl tak produktivní a čím dál častěji zůstával „uvězněný“ na lavičce. Místo v základní sestavě se vzdalovalo.

V rozhovoru pro Daily Mail, který dělal spolu s bratrem Louiem Scottem, přiznal, jak na něj tato psychicky náročná kapitola dolehla. „Moje sebevědomí bylo zničené. Navenek můžete působit v pohodě, usmívat se, dělat legrácky. Ale uvnitř jste zlomený a úsměv je jen vaše maska,“ popisoval Lingard.

„Na trávníku jsem se vyskytoval, ale hra plynula kolem mě. Takže jako bych tam prakticky nebyl,“ doplnil. Prý mu později dost pomohla videa, která mu sourozenec posílal. Byla z doby, kdy válel za reprezentaci Anglie do 21 let. „Brácha se snažil o to, abych si uvědomil, jak dobrý hráč umím být,“ popsal fotbalista.

S alkoholem jsem to nebyl já. Ale mírnil jsem trápení

Lingardův bratr v rozhovoru prozradil, jak složité bylo sledovat Jesseho v krizi. „Byly zápasy, ze kterých jsem musel odejít, protože mi bylo jasné, že není v pohodě, a cítil jsem bezmoc. Jako když sledujete boxera, jak se stěží drží na nohou a čeká na knokaut. Bylo to stejné. A kolem čekali supi. Na internetu byla spousta urážek,“ řekl Scott Daily Mailu.

I proto se Lingard podle bratra obával takových obyčejných věcí jako natankování auta. Zkrátka se nechtěl ukazovat na veřejnosti, když věděl, kolik kritiků má.

„Uchýlil jsem se k pití. Byla období, kdy jsem v noci pil, ale nebyl jsem to potom já. Rodiče nikdy nebyli ochlastové, ale v hlavě jsem si to postavil tak, že tím zmírním trápení,“ přiznal Lingard.

Zároveň chtěl opustit – byť postupně slábnoucí – záři reflektorů. Plánoval se vydat daleko od Anglie na místa, kde fotbalové hvězdy běžné lidi moc nezajímají. Chtěl mít klid na práci a neřešit žádné vnější faktory. „Nechtěl jsem třeba do Španělska, ale například do Číny nebo Saúdské Arábie, abych se mohl soustředit na fotbal,“ vysvětlil 28letý fotbalista, který přesto nakonec zůstal doma.

Paradoxně ho nakopla pandemie. Řekl si, že to ještě nezabalí. Loni v září sdělil trenérovi Manchesteru Olemu Gunnaru Solskjaerovi, že pokud nedostane prostor na hřišti, chce na hostování. Ten mu měl odvětit: „Uvidíme v prosinci.“ Když byl konec ledna, neměl Lingard na kontě ani jednu minutu v Premier League.

Jo, ne, jo, ne. Nakonec West Ham klapl

Ve hře bylo hostování v Newcastlu nebo klubu West Bromwich Albion. Pak se ale jednoho dne jeho otci ozval David Moyes, kouč West Hamu United, klubu, který zažíval parádní sezonu. Tým s českými válečníky Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem dokonce útočil na čtvrté místo zajišťující účast v základní skupině Ligy mistrů.

„Řekl: ‚Když jsem trénoval United, nechal jsem vašeho syna odejít na hostování. Teď je na čase splatit mi to,‘“ popsal fotbalista počáteční komunikaci.

Jednání ale byla komplikovaná. „Jednou jo, pak zase ne. Pak zase jo, znovu ne. Bylo to jako na horské dráze,“ dodal.

Nakonec ale mohl být spokojený. 3. února v dresu „kladivářů“ debutoval. Aston Ville dal dva góly a v parádním stylu pokračoval. Za 16 zápasů měl ofenzivní záložník devět gólů a čtyři asistence a výrazně se podílel na konečné šesté příčce, kterou klub v loňské Premier League obsadil.

Ve West Hamu rozkvetl, plán Lingard 2.0 – jak znovunakopnutí kariéry s bratrem nazval – vyšel na jedničku. I díky tomu se znovu vrátil do reprezentace, byť se nakonec nevměstnal do finální nominace Garetha Southgatea na Euro.

V současné době je znovu v Manchesteru United, start Premier League na domácí adrese mu ale zhatil pozitivní test na koronavirus, jinak by si dost pravděpodobně zahrál.

Zároveň ještě v Anglii neskončilo přestupové období a mluví se o tom, že by Lingard mohl nastálo zahnízdit ve West Hamu, který úspěšně resuscitoval jeho polomrtvou kariéru.

Tagy: