Whisky, brandy a koňak. Expert prozradil, jakému investičnímu alkoholu se nejvíce daří

Robert Vaněček v pořadu Byznys

Byznys (3)

Svět sběratelských investic je obrovský – od obrazů po investiční alkohol. Právě o luxusní lahve se zajímá Robert Vaněček, který byl hostem dalšího vydání pořadu Byznys. V něm prozradil, o jaký typ alkoholu je největší zájem. A také kolik procent může taková investice vynést.

Vedle tradičních akcií a dluhopisů se mezi investory daří takzvaným alternativním investicím, které mohou zahrnovat například sběratelské předměty – sochy, známky, veterány. A nebo také investiční alkohol.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bitcoin letí, poprvé od roku 2021 prolomil rekord. Má cenu přes milion a půl korun

„Na těchto investicích je zásadní to slovo ‚alternativní‘, vždy k tomu tak musí člověk přistupovat. Vždy musí mít investor vyřešené základní portfolio a tyto investice ho posléze doplňují. Zásadní je, aby to člověka bavilo,“ sdělil v Byznysu Robert Vaněček, odborník na investiční alkohol.

Zatímco na trzích často lidé hledají rychlé zisky, investiční alkohol je podle něj spíše běh na dlouhou trať. „V kontextu alkoholu se bavíme o střednědobém až dlouhodobém horizontu. Ta návratnost může být delší,“ upozornil.

Některé luxusní lahve alkoholu mohou v průběhu dekád přinést zhodnocení v řádu stovek procent, jedná se ale spíše o výjimky. Primárním cílem investorů je porazit inflaci. „Ideální ve světě investičního alkoholu je, když vám investice pokryje inflaci, baví vás. Velmi příjemný bonus je, když vám vydělá procento, které od toho očekáváte. Jsou edice, které mají několikanásobné zhodnocení. Často jsou vyprodané dopředu, je proto potřeba ty výrobce znát,“ prozradil Vaněček.

S tím, jak se sektor investičního alkoholu rozšiřuje, rostou i ceny jednotlivých ceněných edicí. „Za poslední dvě dekády se investování zdražilo. Dříve drahé whisky a koňaky stály zlomek toho, co nyní. Člověk tak musí více zvažovat, do čeho dá peníze,“ řekl odborník.

A které druhy alkoholu se nejvíce vyplatí? Vaněček v tom má jasno. „Jsem dost konzervativní, vyhýbám se jiným segmentům než skotská whisky, koňak a brandy. Investiční horizont u takových sbírek bude deset let a více,“ uzavřel.

O pořadu Byznys

Pořad Byznys má za cíl přístupnou a srozumitelnou formou provést diváka světem investování, spoření, byznysu a peněz. Představuje základní typy aktiv – od akcií po zlato – a neotřelé názory bankéřů a finančních expertů.

Tagy: