Bitcoin letí, poprvé od roku 2021 prolomil rekord. Má cenu přes milion a půl korun

Kryptoměna bitcoin propálila dosavadní rekordní hranici a je nejdražší ve své historii. Na burze se obchoduje v přepočtu za více než 1,5 milionu korun. Minulé maximum bitcoinu čekalo na pokoření od roku 2021. Kryptoměnu letos navíc čeká další událost, která může ovlivnit cenu.

Bitcoin už je zase v kurzu. Po necelých třech letech se fanoušci kryptoměny dočkali nového all-time high, tedy rekordní ceny. Poslední maximum z podzimu roku 2021 bylo podle CNBC 68 982 dolarů (1 617 000 korun). Nad tuto hodnotu se bitcoin na chvíli podíval v úterý odpoledne.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kryptoměnová horečka stoupá. Regulátor v USA pustí na burzu 11 bitcoinových fondů

Na různých burzách se ale bitcoin obchoduje v nepatrně odlišných částkách, a proto někteří analytici považovali za prolomení rekordu už hranici 65 000 dolarů (1,5 milionu korun). Na korunové maximum se bitcoin dostal už zkraje týdne.

Na vzkříšení bitcoinu se investoři načekali. Po spanilé jízdě v roce 2021 totiž přišel bitcoinový krach. Kryptoměna se během roku 2022 utápěla a klesla k hranici téměř 16 000 dolarů. Během minulého roku ale bitcoin stabilně rostl a posílil o více než sto procent. Až v roce 2024 se znovu vrátil na trůn.

Proč bitcoin roste?

Růst ceny bitcoinu mohou pohánět především dva faktory. V lednu Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států (SEC) schválila spuštění 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které sledují cenu bitcoinu.

O tento finanční nástroj zažádaly přední finanční společnosti v čele s BlackRockem, největším správcem aktiv na světě

Bitcoinová ETF otevřela svět pro institucionální investory nebo penzijní fondy a na trh tak přišly čerstvé miliony, které zřejmě vybudily nárůst ceny.

Druhým faktorem, který ovlivňuje cenotvorbu bitcoinu, je blížící se půlení neboli halving. Jedná se o předem známou dubnovou událost, se kterou pracuje algoritmus nejznámější kryptoměny. Během halvingu se dvakrát zmenší počet bitcoinů, které se uvolní do sítě (vytěží) každých deset minut. Bitcoiny tak budou znovu o něco vzácnější.

Jelikož je ale půlení známá věc, o které analytici vědí dopředu, většinou okamžitě nevede k růstu ceny. Zhodnocení se tradičně očekává až několik měsíců po halvingu. Proto je současný – a podle některých expertů trochu předčasný – růst bitcoinu tolik překvapivý.

Investoři se proto dohadují o tom, jestli náhodou ještě před halvingem nepřijde „výplach“ a cena znovu strmě sletí.

VIDEO: Nejnovější díl pořadu Byznys

Tagy: