Z Charkova je město duchů. Lidé prchají na vesnice, líčí reportérka CNN Prima NEWS

Reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová je ve druhém největším městě Ukrajiny, Charkovu.

Reportérka Darja Stomatová sleduje s kameramanem Jánem Schürgerem situaci na Ukrajině

Charkov nyní připomíná město duchů. Oproti rannímu ruchu, kdy se u benzínek druhého největšího města Ukrajiny tvořily fronty a lidé si z bankomatů vybírali hotovost, není v ulicích prakticky nikdo. „Je tu naprosté prázdno. Jsme v centru Charkova a ani hlavní budovy nejsou rozsvícené,“ přiblížila reportérka Darja Stomatová, která se na místě nachází se štábem CNN Prima NEWS.

Jen chvíli před svým vstupem na CNN Prima NEWS Darja Stomatová s kameramanem Jánem Schürgerem viděli v akci protiraketovou obranu. „Celé město je vylidněné. Ráno, když jsme odjížděli, jsme viděli fronty na benzínkách a u bankomatů. Nyní je zde naprosté prázdno. Jsme v centru Charkova a ani hlavní budovy nejsou rozsvícené,“ popsala reportérka.

Lidé z druhého největšího města Ukrajiny si dělají zásoby, a kdo může, prchá pryč. „Jedna z místních obyvatelek nám ráno, když se vracela do Charkova, říkala, že na druhé straně města byla na dálnici kolona aut. Další lidé nám sdělili, že chtějí město opustit, protože neví, kde se mají schovat. Přečkají situaci na vesnicích ve sklepech u svých příbuzných,“ dodala Stomatová.

Ukrajinci nyní dostávají povolávací rozkazy. „Dnes jsme viděli, jak před úřadem probíhaly vojenské registrace, stály tam dlouho fronty lidí. I místní veteráni nám sdělili, že se na válku připravují a půjdou do boje,“ podotkla.

Nyní by měl být prakticky celý chod země kontrolován armádou. „V Kyjevě byl vyhlášen zákaz vycházení od 22. do 7. hodiny. V Charkově jsme takové informace nezaslechli, ale to se ještě může změnit,“ řekla reportérka CNN Prima NEWS.

Tagy: