Bolestné záběry z Ukrajiny: Je to peklo. Co jsme komu udělali, ptají se zoufalí lidé

Štáb CNN Prima NEWS prochází s obyvateli vesnice Čuhujiv bytový komplex, který byl při ruském útoku značně poškozen.

Následky ruského útoku očima reportérky CNN Prima NEWS

Štáb CNN Prima NEWS se spolu s místními z vesnice Čuhujiv, která spadá do charkovské oblasti, procházel zničeným bytovým komplexem. V jeho bezprostřední blízkosti dopadla ruská bomba, která si vyžádala nejméně jeden život a několik zraněných. Místní jsou zničení a neví, jak budou dále žít. „Co jsme komu udělali? Je to peklo. Hodili to na nás, ať se tu klidně udusíme,“ svěřují se lidé.

Reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová spolu s kameramanem Jánem Schürgerem prochází zničený bytový komplex. Místní jim popisují hrůzy, které nyní prožívají, i své obavy. „Rázová vlna vytrhla dveře, až to spadlo. Dokážete si to přestavit? Tohle vše se z toho vysypalo,“ komentuje jeden z mužů a ukazuje na sutiny, které se v místě nahromadily.

Na opačně straně si reportérka všímá dveří, ve kterých zeje škvíra. „Dobrý den, vy nemůžete z bytu ven?“ ptá se uvězněného muže. Po výbuchu se dveře zevnitř zlomily, a tak čeká na pomoc od ostatních. Štáb se následně přemístil po schodech výše. „Všechna okna jsou rozbitá a dveře také, tak to vypadá po celém městečku. Podívejte, jak je to celé vytrhané, včetně futer. Jaká to musela být síla,“ uvádí muž a ukazuje na zničené okno a dveře, u nichž se štábem stojí.

Ukažte světu, co se skutečně stalo

Po zdolání dalších schodů společně vstupují do jednoho z bytů, který je zahalen kouřem a značně ohořelý. „Tady to hořelo. Je to peklo, co se tady děje. Všechno na nás hodili, ať se tím klidně udusíme. To je přeci hrozné, tady byla lednička,“ podotýká muž. Na dotaz, zda se jedná o jeho byt odvětí, že ne. Sám bydlí v jiném domě.

V místech se všem těžce dýchá, a tak postupují domem dále. „Naštěstí bomba nedopadla přímo na nás, ale kousek vedle. Podívejte, co mají lidé dělat? Jak mají dál žít? Přijde vám to normální?“ ptá se zničený průvodce. Nerozumí tomu, co tamní lidé komu udělali: „Chceme jen normálně žít.“

Následně štáb vstupuje do dalšího bytu, ve kterém žije senior. Byt je plný trosek a vymláceného skla po tlakové vlně. „Jsou to moji příbuzní, co si mají počít? Ukažte, co se skutečně stalo, ať to svět vidí,“ žádá muž. Společně se štábem následně pozoruje škody, které útok napáchal. Lidé se společně znaší odklízet sutiny po hrůze, kterou zažili.

Tagy: