Z jaderné elektrárny v Záporoží stoupá hustý dým. Zelenskyj viní Rusy, informoval o stavu radiace

Ruští okupanti podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského založili požár na území Záporožské jaderné elektrárny. V současné době je úroveň radiace v normě. Dokud však ruští teroristé udržují kontrolu nad jadernou elektrárnou, situace podle Zelenského není a nemůže být normální. Ukrajinský prezident o tom informoval na sociální síti X. Ruský management elektrárny podle agentury Reuters tvrdí, že požár nemá žádný vliv na bezpečnost.

Zelenskyj zároveň konstatoval, že Rusko jadernou elektrárnu od prvního dne jejího obsazení využívá k vydírání Ukrajiny, Evropy, ale i celého světa. „Čekáme na reakci světa, čekáme na reakci MAAE. Rusko za to musí nést odpovědnost. Pouze ukrajinská kontrola nad Záporožskou jadernou elektrárnou může zaručit návrat k normálu a naprosté bezpečnosti,“ napsala hlava ukrajinského státu na sociální síti X.

Agentura Reuters s odvoláním na jednoho z ukrajinských činitelů ve městě Nikopol, odkud je elektrárna vidět, napsala, že podle neoficiálních informací Rusové v jedné z chladících věží zapálili velké množství automobilových pneumatik.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinský „blitzkrieg“ drtí Putinovu armádu i pověst. Kyjevu pomáhá blesková zbraň ze Západu

Ruský personál sdělil, že požár začal poblíž chladících věží a hasiči se ho nyní snaží uhasit.

Od doby, kdy ruské síly krátce po vpádu na Ukrajinu v roce 2022 elektrárnu obsadily, panují obavy ohledně bezpečnosti v areálu. Elektrárna, jedna z největších svého druhu v Evropě, se nachází blízko frontové linie a Rusko a Ukrajina se v minulosti navzájem obviňovaly z jejího ostřelování.

Přestože je šest reaktorů odstaveno, zařízení stále potřebuje energii a kvalifikovaný personál pro provoz klíčových systémů, které například zajišťují chlazení reaktorů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zoufalý úkryt v troskách okupantům nepomohl, ukazují záběry. Dohnal je úder dronů z Ukrajiny

Tagy:
Twitter politika ozbrojený konflikt Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Záporožská jaderná elektrárna konflikt, válka a mír