Muž si dal borůvky, dostal horečku a zežloutla mu kůže. Jak se bránit tasemnici liščí?

Borůvky v lese

Nebezpečné borůvky

Echinokokóza je vzácným a velmi závažným onemocněním napadajícím játra. Letos řeší lékaři i Státní zdravotní ústav víc případů než obvykle – konkrétně šest. Parazitární chorobu přenáší tasemnice liščí a lidé se mohou nakazit konzumací například neumytého lesního ovoce.

Zhruba před rokem se jednatřicetiletý Kamil Pacinda potýkal se zdravotními potížemi. Měl zimnice, horečky a jeho kůže postupně zežloutla. Po sérii vyšetření mu oznámili, že má v těle parazita. „Nejdřív jsem si myslel, že si ze mě na infekčním v nemocnici v Karlových Varech dělají srandu, když řekli liščí parazit. Co mě asi nejvíce vyděsilo, byla transplantace,“ popsal Pacinda.

Letos je to rok od zákroku a muž je úplně zdravý. „Nic mě nebolí, cítím se stejně jako před nemocí i po ní, akorát jsem trošku zhubl, takže budu muset nabrat pár kilo, ale jinak je všechno super,“ líčil Pacinda. Podle lékařů je rozvoj onemocnění ze začátku velmi pozvolný a nenápadný. Inkubační doba je navíc pět až patnáct let.

Takzvanou echinokózou se lidé můžou nejčastěji nakazit konzumací neumytého lesního ovoce infikovaného liščími výkaly. „V trusu se vyskytuje různý počet vajíček, záleží, v jaké fázi infekce ta liška byla,“ popsala Aneta Pierzynová ze Státní veterinární správy. „Ve vajíčku je zárodek, larva, která se dostane do jater roste velmi pomalu, třeba několik milimetrů ročně, a to ložisko vypadá jako nějaké nádorové onemocnění,“ sdělil infektolog František Stejskal

Většinou se dělá odběr vzorku v místě ložiska, který následně odhalí, že se nejedná o nádorové buňky, ale o parazita. Ložisko se pak chirurgicky odstraní. V krajním případě může dojít i na transplantaci orgánu. „Na Bulovce máme pacienty od roku 2012 a máme jich v současné době 22, takže jsou to desítky lidí a každý rok přibydou 2–3 pacienti,“ uvedl Stejskal.

Prevencí je hygiena. Ovoce po sběru hned nejíst, ale opláchnout ho proudem teplé vody. Pozor si ale mají dát podle lékařů také sběrači hub. „Dostatečná teplená úprava by měla zamezit nákaze,“ řekl mykolog Martin Bartůšek.

Nákazu mohou na člověka přenést i psi nebo kočky, kteří by mohli proběhnout místem, které liška infikovala. Proto je třeba mýt si ruce a psy, kteří se často nacházejí v přírodě, pravidelně odčervovat.

Tagy: