Pasažéři letadla se připravovali na smrt. Z Boeingu 737 šlehaly plameny, ukazují záběry

Chvíle hrůzy si zažili cestující na palubě Boeingu 737 při nedělním letu z Columbusu do Phoenixu se společností American Airlines poté, co motor nasál ptáka a následně začal hořet. Celé drama mohli sledovat z okének a někteří se dokonce loučili se životem.

Šlehající plameny vyděsily i piloty a následovalo nouzové volání. „Mayday. Mayday. Mayday, American 1958. Zasáhl nás pták a došlo k poruše motoru,“ hlásila posádka podle webu CNN. Let číslo 1958 do Phoenixu skončil předčasně. Stroj se obrátil a vrátil se na letiště v Columbusu.

Incident ze země sledoval i Ben Nines, který tou dobou běhal v areálu Státní univerzity v Ohiu, když najednou uslyšel zvláštní zvuk. „Znělo to jako starý vodní skútr skákající po vlnách. Bylo to mnohem hlasitější než typické letadlo,“ popsal atlet.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Za smrt 228 lidí nemůže Air France ani Airbus, rozhodl soud. Z posledních slov pilotů mrazí

Na záběrech, které pořídili očití svědci, je vidět nejméně sedm záblesků z pravého křídla. Jeden z pasažérů Matthew Danek uvedl, že během stoupání ho vyrušilo podivné dunění. „Opravdu to bylo poprvé v mém životě, kdy jsem byl připraven zemřít,“ uvedl. „Všichni jsme z oken vpravo viděli, co se právě děje. Otřáslo to s námi,“ popsal Danek hrozivé minuty.

Posádce se přes viditelné potíže povedlo podle Danka udržet na palubě klid a piloti dvoumotorový Boeing 737 bezpečně vrátili zpět na zem. Právě střety s ptáky jsou podle vyšetřovatelů stále větším problémem. Roste jejich populace a také nedokáží vnímat tišší motory.

Navzdory možným katastrofickým následkům končí jen malé procento podobných kolizí tragédií. V roce 2022 obdržel Federální letecký úřad 17 191 oznámení, v roce 2023 je to zatím 2 319 hlášení.

Zřejmě nejznámějším incidentem nárazu ptáka byl „zázrak na řece Hudson“ z 15. ledna 2009, kdy let společnosti United Airlines zasáhl stádo hus a letadlo muselo nouzově přistát na řece Hudson v New Yorku.

Tagy: