Z oblíbeného letoviska je město duchů. Nic tu není, říká obyvatelka „Doněckého Švýcarska“

Štáb CNN Prima NEWS mluvil s jednou z mála obyvatelek Doněckého Švýcarska.

Doněcké Švýcarsko je zdevastované válkou

Dříve oáza odpočinku, teď místo zkázy. To je Doněcké Švýcarsko. Rekreační oblast, kam jezdilo o prázdninách mnoho Ukrajinců, je zdevastovaná válkou. Podle místní obyvatelky tam ani neteče voda. Cílem ruských okupantů se stal také věhlasný klášter, který dříve vábil tisíce turistů denně.

Do Doněckého Švýcarska se před válkou jezdili rekreovat lidé z celé východní Ukrajiny. Pionýři sem nejezdí už dávno a od začátku války ani turisté a sportovní oddíly, které využívaly zdejšího příznivého klimatu. Rekreační objekty jsou zničené, vyhořelé nebo alespoň zpustošené. Jen oprýskané nápisy a reklama na půjčovnu kol dávají tušit, že to tu kdysi kypělo životem.

ČTĚTE TAKÉ: Ruský novinář zemřel po ostřelování ukrajinskou kazetovou municí. Tři jeho kolegové byli zraněni

„Jezdili sem turisti, rekreanti, bylo tu hodně hotelů, ale všechny jsou zničené. Teď tu ani neteče voda,“ řekla CNN Prima NEWS jedna z místních obyvatelek.

Kromě turistiky byl zdrojem příjmů místního kraje i věhlasný klášter, kam putovaly každý den tisíce poutníků z celého pravoslavného světa. I klášter se ale stal terčem ruského bombardování. „Schovávali jsme se většinou ve sklepě a jen občas si šli něco uvařit před dům,“ uvedla obyvatelka dříve oblíbeného letoviska.

Lidé se vrací jen pomalu, nic je tu nečeká. „Vždycky projdu k jezeru a zpět, abych zahnala depresi, protože nikam se nedá jet a nic tu není,“ dodala. Dětem se tu snaží pomoci dobrovolníci, někteří z nich i s vazbou na Českou republiku. Dětí je tu několik desítek. Teoreticky na jedno dítě připadá nejméně jedno sportoviště. Fotbal si ale na hřišti asi ještě dlouho nikdo nezahraje.

Tagy:
válka jezero Ukrajina CNN Prima NEWS klášter Česko Matyáš Zrno ruská invaze na Ukrajinu Doněcké Švýcarsko