Smutek v Bašce kvůli ubodanému mladíkovi. Zničená rodina usedla při bohoslužbě u „jeho“ varhan

V kostele v Bašce na Frýdecko-Místecku, kde byl ve středu v noci ubodán 18letý mladík, se uskutečnila bohoslužba. Kvůli násilnému činu a znesvěcení svatostánku proběhl takzvaný kající obřad. Vrah, který je ve vazbě, svou oběť dobře znal.

Tíživá atmosféra je v těchto dnech v Bašce, v samotném kostele bylo před začátkem bohoslužby hrobové ticho. Na místě u varhan usedli rodiče a sourozenci zavražděného.

Právě tam vrah mladíka  ubodal. „Stojíme tady na začátku druhého adventního týdne v situaci, ve které nebyl nikdo z nás,“ započal mši biskup.

Varhany tentokrát mlčely, neměl na ně kdo hrát. Zavražděný 18letý Jozef byl prý výjimečně talentovaný varhaník. „Učila jsem ho na varhany od počátku a není to pro mě jednoduché. Za 20 let, co jsem učila, jsem neměla šikovnějšího žáka,“ vyjádřila se pro CNN Prima NEWS Jozefova učitelka hudby.

Vražda z osobních důvodů

Lidé stále nemohou pochopit, proč výjimečného mladíka zavraždil jeho o dva roky starší kamarád, taktéž varhaník, jak potvrdila policie. „Je to něco, co všechny naprosto šokovalo a přineslo to velkou bolest lidem. Když jsem se to dozvěděl, nechtěl jsem tomu věřit,“ svěřil se místní biskup. Policie později uvedla, že motivem vraždy měly být osobní vztahy. Pachatel je každopádně ve vazbě a hrozí mu 20 let ve vězení.

Podobný kající obřad se ve středu uskuteční také ve Frýdlantě nad Ostravicí. Právě tam hrával na varhany údajný pachatel vraždy.

Tagy: