Levným dovoleným na Jadranu odzvonilo. O kolik v Chorvatsku zdražilo ubytování a jídlo?

Reportérka CNN Prima NEWS Alex Hrdinová mapuje situaci v Chorvatsku

Co čekat v Chorvatsku?

Letní prázdniny se blíží a spousta Čechů se připravuje na cestu do jedné z nejvyhledávanějších destinací – Chorvatska. K Jadranu se vydala také reportérka CNN Prima NEWS Alex Hrdinová, aby zmapovala ceny za jídlo i ubytování. Představí také ty nejatraktivnější lokality.

V chorvatském městě Poreč je aktuálně 25 °C. Turistů je tu spousta, na ty české ale zatím štáb CNN Prima NEWS nenarazil. „Podle místních sem míří hlavně lidé z Rakouska, Slovinska, Německa a Itálie,“ sdělila reportérka Alex Hrdinová.

Nejvíce Čechů by mělo do Chorvatska podle delegátky Lenky Belušič dorazit tuto sobotu. „Ta česká sezóna začíná v půlce června,“ upřesnila Belušič, která v Chorvatsku žije přes 20 let. Mezi oblíbené destinace Čechů podle jejích slov patří Poreč, Pula, Rapak a Umag. „Ze začátku sezóny přijíždí spíše starší lidé, protože tu není ještě takové horko. Plná sezóna začíná začátkem července, kdy sem jezdí hlavně rodiny s dětmi, které už budou mít letní prázdniny,“ vylíčila Belušič.

Podle ní Češi upřednostňují hotely před apartmány. „Volí spíše hotelové ubytování s all inclusive,“ uvedla s tím, že turisté si letos připlatí za jídlo i ubytování. „Apartmány zdražily o 10 procent, stejně tak kempy a hotely. Ceny šly nahoru také v supermarketech. Přibližně o dvě kuny se zdražila rýže, těstoviny nebo chleba,“ dodala.

Dodržujte rychlostní limity

Že šly ceny nahoru, potvrzují lidé i v dalších městech. „Bydlím v Rovinji a všimla jsem si, že co se týče pizzerií, tak přibližně o pět až sedm kun šla pizza nahoru, pivo zdražilo přibližně o pět kun (v přepočtu asi 17 korun),“ popsala delegátka cestovní kanceláře. Podobně je tomu i v Pule. „Sklenička coly vyjde na 18 kun, tedy necelých 60 korun. Zdražilo se i ubytování. A to zhruba o 10 procent. Třeba noc v místním dvoulůžkovém pokoji se snídaní vyjde dvě osoby na 90 euro, tedy zhruba 2 200 korun,“ uvedla Hrdinová.

A pokud se do Chorvatska chystáte autem, dávejte pozor na dodržování rychlosti. „Doporučuji dodržovat rychlostní limity. Od loňského roku se totiž zejména v menších městech rozmístily nové kamerové systémy,“ varovala Belušič.

Tagy: