Staré bankovky už brzy nevyměníte ani v bance. V oběhu jich jsou miliony, jak je poznat?

Pouhý měsíc zbývá k tomu, aby lidé vrátili bankovky starších vzorů do kterékoli banky v Česku. Od července je půjde vyměnit jen v České národní bance (ČNB), která je začala stahovat už v roce 2021. V oběhu jich zůstává ještě 41 milionů kusů. Informace o neplatných bankovkách zveřejnila na svém webu ČNB.

Už v červnu 2022 skončila platnost bankovek z let 1995 až 1999. Od té doby je mohou obchodníci při placení odmítnout. „Zákon jim však nezakazuje, aby se na základě vlastního uvážení rozhodli, že budou neplatné bankovky akceptovat. V daném případě ale musí zajistit, že tyto bankovky nebudou vráceny zpět do oběhu, například tím, že by je vrátili jinému zákazníkovi při placení,“ uvedla na svém webu ČNB a připomněla, že pokud se tak stane, zákazník má právo na to, aby mu obchodník neplatnou bankovku vyměnil.

ČTĚTE TAKÉ: Digitalizace stavebního řízení se blíží. Starostové kritizují Bartoše, že je nikdo neproškolil

Starší vzory bankovek se vyskytují v nominálních hodnotách 100, 200, 500, 1 000 a 2 000 korun. Zákazník je rozezná podle ochranných prvků, například letopočtu. Nejspolehlivěji je pozná podle šířky ochranného proužku. Zatímco u neplatných bankovek je úzký, nejnovější vzory mají proužek širší a při naklopení mění barvu.

„Doporučuji zkontrolovat peněženky nebo jiná místa, kam lidé peníze ukládají. Mohlo by se stát, že by se mohli pokoušet nakupovat s neplatnými bankovkami. V oběhu je totiž z celkového počtu stokorun stále více než jedna třetina neplatných. U dvoustovky je to více než jedna pětina. Podle údajů z ČNB se celkově jedná o desítky milionů kusů neplatných bankovek,“ informoval v článku České bankovní asociace (ČBA) expert na platební styk a peněžní oběh Tomáš Hládek.

Sjednotit vzory bankovek má podle ČBA zjednodušit placení nejen obyvatelům České republiky, ale i turistům. Od července letošního roku budou lidé moci vyměnit staré bankovky na pobočkách ČNB, které se kromě Prahy nachází také v Brně, Ostravě, Hradci Králové, Českých Budějovicích, Ústí nad Labem a v Plzni.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Z pultů do pěti let zmizí hnědá vajíčka. Bílé slepice mají být výhodnější

Tagy: