Za požár v Českém Švýcarsku hrozí strážci parku 15 let vězení. V případu padla obžaloba

Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem podalo obžalobu na 36letého muže, který vloni v létě podle spisu způsobil rozsáhlý požár v Národním parku České Švýcarsko. Podle informací CNN Prima NEWS jde o 36letého bývalého dobrovolného strážce parku Jiřího L., který je stíhaný vazebně.

„Státní zástupce Krajského státního zastupitelství podal obžalobu na jednoho pachatele pro dva trestné činy, a to obecné ohrožení a poškození cizí věci,“ potvrdila krajská státní zástupkyně Anna Puchtová s tím, že muž založil požár v době velkého sucha, kvůli čemuž se plameny rychle šířily.

ČTĚTE TAKÉ: Pomsta za bratra. Šílený střelec Musela popravil manažery v továrně. Pak všechny šokoval dál

„Škoda, která byla jeho jednáním způsobena, je okolo 350 milionů korun,“ doplnila Puchtová. Další ztráty vznikly podnikatelům a obcím.

S největším požárem v historii České republiky tehdy bojovalo přes šest tisíc hasičů. Mohutné plameny sežehly přes 1 500 hektarů parku a zničily i několik domů v obci Mezná.

Žhář se měl na policii přijít udat sám. V případě prokázání viny mu hrozí až 15 let vězení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: K rozsáhlému požáru domu vyjížděli hasiči v Olomouci. Obyvatel měl finanční problémy a dům byl údajně v exekuci

Tagy:
požár obžaloba státní zástupce věznice České Švýcarsko soud Česko Státní zastupitelství ČR Národní park České Švýcarsko