Za smrt ženy při plastice prsou nemůže chirurg. Někdy se to prostě stává, tvrdí expert

Za smrt ženy během operace prsou rozhodně není vinen chirurg. Důležitou roli hraje i anesteziolog. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl plastický chirurg Jan Měšťák. Tvrdí také, že podobné situace jsou sice výjimečné, ale bohužel k nim dochází.

Mělo jít o běžnou plastiku prsou na soukromé klinice v centru Prahy. Jenže při operaci nastaly komplikace, jejichž následkům podlehla 29letá žena. Na vině pravděpodobně byla anestezie. „Je mi to líto, protože tým, který pracuje na této klinice, je vynikající. Člověk nikdy neví, co se může stát. Je to výjimečné. Někdo může zemřít při podávání antibiotik. Je to nepředvídatelné,“ uvedl Měšťák.

„Jsem si naprosto jistý, že plastický chirurg to nezavinil. Je to otázka dalšího vyšetřování,“ uvedl plastický chirurg.

Podle Měšťáka by předoperační vyšetření mělo odhalit ty nejzákladnější problémy, například vrozenou srdeční vadu. „Mezi nebem a zemí je moc zvláštností a lékař to nikdy neodhadne. Vím, že za 50 let mé medicínské činnosti byly některé vzácné situace. Záleží také na pracovišti, kam dotyčný jde,“ vysvětlil lékař.

„Bohužel i v dnešní době státní zdravotnická zařízení vyžadují dost vysoké ceny za operace, které jsou i v soukromých zařízeních. Když přednáším o lékařské etice, hovořím o tom, že by se neměli na soukromých pracovištích operovat třeba rizikoví pacienti, například s velkou nadváhou. Nejen plastický chirurg, ale i anesteziolog musí být vynikající. On řekne, že pacienta z různých důvodů operovat nebudeme, nebo to naopak schválí,“ doplnil Měšťák.

Mladá žena, která během operace zemřela, pracovala jako psychiatrička v dětské nemocnici v Lounech. Případem se nyní zabývá policie.

Tagy: