Roste počet popálených dětí. Tolik výjezdů nepamatujeme, varují středočeští záchranáři

Ilustrační foto

Opařené děti

Středočeští záchranáři vyjížděli v tomto týdnu k šesti vážně popáleným nebo opařeným dětem. Už si ani nepamatují, že by za jeden týden pomáhali u tolika případů. Zvýšený počet těchto úrazů je zřejmě způsoben faktem, že kvůli virózám jsou malé děti v posledních týdnech místo v mateřských školách často doma a rodiče ztrácejí ostražitost.

Hlavními příčinami opařenin dětí, kterých za posledních pár dní – alespoň ve Středočeském kraji – bylo více než obvykle, jsou horké nápoje na stole nebo hrnce s vařící vodou na plotýnkách. „Za tento týden jsme zaznamenali šest výjezdů k popáleným nebo opařeným dětem. Ve všech případech se jednalo o děti ve věku do dvanácti let v domácím prostředí,“ uvedla mluvčí středočeských záchranářů Petra Homolová.

Podle záchranářů stojí za náhlým nárůstem těchto případů karantény spojené s koronavirem a dalšími respiračními onemocněními. Kvůli nim jsou totiž děti často doma, kde jim podobné nebezpečí hrozí mnohem více než třeba v mateřských nebo základních školách. Rada zní jednoduše, i když jednoduchá není: Dávat na děti dobrý pozor. Závažný stav je u nich totiž už pět procent popálené plochy těla. Pro představu – zhruba jedno procento je jedna dlaň s prsty.

Nejdůležitější je ochlazování

V případě první pomoci při popáleninách i opařeninách je důležitá rychlost. A také přesné dodržování postupů. Lékaři nejvíce varují před mastmi. „Nikdy ničím nemazat. Je to nežádoucí i pro následnou léčbu v popáleninových centrech. Ani panthenolem, který je na spáleniny od slunce a ne pro tyhle případy,“ vysvětlila Homolová.

Podle lékařů je nejdůležitější ochlazování. Rozhodně ale ne studenou sprchou. Chladit se má opatrně, nejlépe vlažnou vodou. „Samotná popálenina se ještě rozvíjí klidně i několik hodin. Takže když máme malý puchýřek, může z toho za hodinu být velký puchýř na ruce –⁠ a to samé i do hloubky,“ uvedla Homolová.

V případě větších ran se má chladit zejména hlava nebo oblasti velkých tepen, třeba třísla. S jednotlivými kroky vždy poradí zkušení operátoři na lince 155.

Tagy: