Za tragickou smrt šumavské legendy Emila Kintzla padlo obvinění. Muži hrozí tříletý trest

Emil Kintzl

Z usmrcení z nedbalosti obvinila policie dvaapadesátiletého lyžaře z Berounska, který se v březnu na sjezdovce v Kašperských Horách na Klatovsku srazil s osmaosmdesátiletým lyžařem a populizátorem Šumavy Emilem Kintzlem. Senior utrpěl zranění, kterým o dva dny později v plzeňské fakultní nemocnici podlehl. Za usmrcení z nedbalosti hrozí muži až tříleté vězení, informovala klatovská policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Nehoda se stala 12. března dopoledne. Obviněný muž podle Ladmanové včas nezareagoval na zprava přijíždějícího lyžaře, jenž přejížděl svahem šikmo. Muži se bočně srazili. „Policisté si ve věci vyžádali znalecký posudek z oboru zdravotnictví, odvětví soudní lékařství, i oboru sport, odvětví lyžování. Podle znaleckého posudku podezřelý muž porušil tři pravidla vydaná Mezinárodní lyžařskou federací (FIS), která jsou pro lyžaře na sjezdových tratích závazná,“ uvedla mluvčí.

Po srážce přiletěl pro zraněného seniora vrtulník letecké záchranné služby a odvezl ho do nemocnice. Tam ale o dva dny později na následky zranění zemřel.

Jeho úmrtí vyvolalo v březnu na celé Šumavě smutek. Smrtelné zranění totiž utrpěl Emil Kintzl, velká osobnost Šumavy posledních desítek let. Vitální sportovec, bývalý učitel, publicista, turista, pamětník, lokální historik a popularizátor Šumavy byl stále aktivní a stále často lyžoval nejen doma v Kašperských Horách. Byl aktivní ve veřejném životě.

Tagy: