Za Trumpa byl ve světě mír a Čína na ústupu. Podívejte se na situaci teď, prohlásil jeho zeť

Zeť minulého šéfa Bílého domu Donalda Trumpa Jared Kushner vystoupil v pátek v rozhovoru pro stanici Sky News. V něm potvrdil, že bývalý kontroverzní státník uvažuje o opětovné kandidatuře v roce 2024. Zároveň se velmi kriticky vyjádřil k médiím a jejich pokrytí amerických událostí posledních let a měsíců. Svého tchána tvrdě obhajoval v kontextu „ukradeného“ volebního vítězství, letošní razie v exprezidentově floridském sídle či v souvislosti s útokem na Kapitol.

„Vím, že o kandidatuře uvažuje. Nerad vidí, co se v zemi děje,“ prohlásil o Trumpovi Kushner, který v dříve působil v Bílém domě jako poradce. „Ekonomika za něj byla dobře rozjetá. Zaplnil ekonomickou díru, kterou způsobila pandemie COVID-19. Dostal nás z ní díky vakcíně. A také jsme měli mír v Evropě i ve světě. Čína byla na ústupu. Teď máte válku na Ukrajině s Ruskem – to by se nikdy nestalo,“ pokračoval pak chválou údajných zásluh bývalého prezidenta.

Kushner se také vyjádřil k razii, kterou provedli agenti Federálního úřadu pro vyšetřování 8. srpna v Trumpově floridské rezidenci Mar-a-Lago. FBI při této domovní prohlídce zabavila krabice s utajovanými dokumenty, které republikánský exprezident nevrátil úřadům, navzdory několika žádostem. Kushner podle Sky News incident smetl ze stolu. Podle něj šlo jen o „papíry“ a situace měla být řešena mezi Trumpem a americkým ministerstvem spravedlnosti.

Detailní popis postupu amerických úřadů, který ministerstvo spravedlnosti předložilo soudu, však ukázal, že domovní prohlídka v Mar-a-Lago byla reakcí právě na marné pokusy ministerstva a Národního archivu USA získat od Trumpa tajné dokumenty jinou cestou.

Nevím, co si vzal, počkejme na fakta

Nedávno byla zveřejněna fotografie přísně tajných dokumentů zabavených při prohlídce, na níž jsou vidět titulní stránky několika listin svázaných kancelářskými sponkami, z nichž některé jsou označené jako přísně tajné či vědecké.

„Nevím, co si vzal, nebo nevzal, ale myslím, že v tuto chvíli spoléháme na úniky informací do médií,“ uvedl Kushner. „Během posledních čtyř let jsem v médiích viděl spoustu tvrzení, která se ukázala jako nepravdivá,“ odvětil Trumpův zeť na otázku, zda viděl snímek dokumentů označených jako přísně tajné.

Kushner také odmítl okomentovat, jak by se zachoval v situaci, kdy by se potvrdilo exprezidentovo pochybení v manipulaci s přísně tajnými dokumenty. „Jak jsem řekl, nemyslím si, že bychom měli odpovídat na hypotetické otázky. Počkejme, až budeme znát fakta,“ dodal.

Ministerstvo spravedlnosti vyšetřuje Trumpa kvůli takzvaným prezidentským záznamům, které měl odevzdat Národnímu archivu po odchodu z Bílého domu. Jedná se o oficiální dokumenty, s nimiž přišel do styku Trump či jeho blízcí spolupracovníci, ale i třeba exprezidentovu emailovou korespondenci.

Ministerstvo prošetřuje možné porušení tří zákonů, mimo jiné zákona o špionáži, který zakazuje držení informací o národní obraně, či zákona o zatajování, ničení nebo falšování záznamů s úmyslem mařit vyšetřování.

Tagy: