Velikonoce „na vzdor Hamáčkovi“. Koledující rebelové se zaklínali výjimkou pro e-shop

I přes žádosti ministrů a vlády, aby lidé na Velikonoce zůstali doma, vyrazily desítky členů hnutí Chcípl PES v pondělí koledovat. Žádné nařízení podle svého vyjádření neporušují, vztahuje se na ně prý výjimka pro e-shopy. Na webu nabízeli vyšupání pomlázkou za 200korunový poukaz, který se dá využít v podnicích, jež pod hnutí spadají. Za vyšupání pak požadovali speciální nadílku, a to vejce se vzkazem pro vládu.

„Velikonoce BUDOU! Na vzdor Hamáčkovi,“ hlásají webové stránky hnutí. Na svém e-shopu nabízeli členové vyšupání za 200korunový poukaz. „Náš tým, Otevřeme Česko – Chcípl PES, k vám přijede s pomlázkou a vyšupe vás. Za tuto službu bychom rádi od vás obdrželi vejce se vzkazem pro vládu,“ stojí dále na webu.

Část žen nabídka oslovila – k 3. dubnu si poukaz zakoupilo kolem 60 žen z celé České republiky. „Za velikonoční poukaz si pak můžete od 1. května 2021 vybrat službu nebo produkt od členů-živnostníků našeho hnutí,“ vysvětlili organizátoři velikonoční akce.

V Praze s pomlázkou chodili především majitel restaurace Šeberák Jakub Olbert a provozovatel pivovaru Malý Janek Jiří Janeček. V Šeberáku se dokonce ráno pomlázky rozdávaly. Za ženami provozovatelé vyráželi červenou rikšou, a i přes technické komplikace, kdy vozu při cestě Prahou upadlo kolo, si tradiční vyšupání užívali.

Vajíčka proti vládě

A přesně jak členové hnutí požadovali, dočkali se i specifické koledy. „Škola bez podmínek.“ „Demise vlády.“ „Tradice si nenecháme vzít!“ Takové nápisy nesla některá vajíčka, další se neobešla bez vulgarit. „Pokora, úcta, láska. Víte, co to znamená?“ ptala se zase na papírovém vejci vlády jedna z žen.

Celé akce, která se konala napříč Českou republikou, navíc podle organizátorů byla v souladu s vládními nařízeními. „Tento způsob prodeje je zcela v souladu s vládním nařízením o e-shopech,“ míní hnutí.

Iniciativa Chcípl PES již v minulosti organizovala několik demonstrativních akcí a další plánuje. Na neděli 11. dubna chystá protesty po celém Česku, a to kvůli návratu dětí do škol. Studenti a žáci by se totiž měli dvakrát týdně testovat, s čímž hnutí nesouhlasí.

Kdy budou Velikonoce v roce 2022, zjistíte zde.

Tagy:
Velikonoce vejce demonstrace nabídka e-shop vládní opatření žádost ženy vláda vzkaz Česko Praha koronavirus COVID-19 pandemie koronaviru internetový obchod vládní nařízení Jakub Olbert Šeberák Jiří Janeček Malý Janek Chcípl pes provozovatelé vyšupání poukaz Otevřeme Česko normálnímu životu