V Rumburku umlátil známého. Dostal 16 let, soud však zrušil zabezpečovací detenci

Soud k případu muže, který umlátil svého známého.

Soud k případu muže, který umlátil svého známého

Krajský soud v Ústí nad Labem se v pátek vrátil k případu odsouzeného Oldřicha Leinera, který v severočeském Rumburku zabil svého známého. Po odpykání 16letého trestu měl původně nastoupit do detenčního ústavu. Soud ale v pátek vyhověl jeho žádosti a muž tak skončí v protialkoholní léčebně.

V létě 2011 podle rozsudku tehdy 40letý bezdomovec Oldřich Leiner popíjel víno i s dalšími kamarády v chatce u septiku. Když jeden z mužů začal nadávat jeho přítelkyni, Leiner ho surově zmlátil. „Začal jej napadat údery pěstmi a posléze i kopy do horní poloviny jeho sedícího a ležícího těla,“ zaznělo v obžalobě.

Leiner mu podle rozsudku způsobil mimo jiné zlomeniny žeber, nosu nebo natržení jater. Po rvačce se ho snažil vzkřísit a zavolal i záchranku. Marně. „Byl odsouzen za trestný čin vraždy, kterého se měl dopustit tím, že napadl fyzicky poškozeného, který těmto zraněním podlehl,“ uvedl státní zástupce Vladimír Jan. Muž tak inkasoval 16letý trest vězení. Soud mu navíc nařídil i zabezpečovací detenci.

A právě zabezpečovací detence je nejtvrdším ústavem pro zločince. Připomíná věznici a u některých nebezpečných pachatelů trvá i do konce života. Leinera ale nakonec čeká jiná léčba. „Soud vyhověl návrhu pana odsouzeného a změnil mu původně uloženou zabezpečovací detenci na ochranné léčení protialkoholní v ústavní formě,“ řekl soudce Jiří Blažek.

Na léčení nastoupí za tři roky

Znalci se totiž shodli, že Leiner se potřebuje léčit z alkoholismu v psychiatrické nemocnici, která má i mnohem mírnější režim. Ve vězení se navíc Leiner choval slušně. „Posouzení pana odsouzeného z průběhu výkonu trestu je veskrze kladné,“ doplnil soudce.

„Nedávno jsem dostal jednu pochvalu a je to tak tři, čtyři měsíce, co jsem dostal druhou,“ řekl odsouzený. Rozhodnutí soudu je pravomocné, Oldřich Leiner by měl z valdické věznice nastoupit na léčení už za tři roky.

Tagy: