Za výbuch v Olšanech mohl plyn, potvrdili hasiči. Exploze byla možná způsobena úmyslně

Takto vypadá místo v Olšanech u Prostějova dva dny po výbuchu plynu.

Za výbuch domu v Olšanech může plyn

V řadovém rodinném domě v Olšanech u Prostějova v pondělí vybuchl zemní plyn, řekla mluvčí hasičů Lucie Balážová. Příčinu exploze vyšetřovatelé hasičů ve spolupráci s kriminalisty stále zjišťují, pomoci by jim k tomu měla expertiza nalezených částí plynového potrubí a spotřebičů, doplnila Balážová. V troskách domu zahynul sedmapadesátiletý muž. Výbuch poničil i sousední dva domy a poškodil další dvě desítky objektů. Hasiči na místě stále pracují, velká část sutin je již odstraněna. Práce by měly být ve středu dokončeny.

„Příčinu výbuchu rodinného domu v Olšanech u Prostějova stále zjišťujeme. Pracujeme s několika vyšetřovacími verzemi, nevylučujeme ani úmyslné jednání muže, který přišel v domě o život. Ve věci se dál provádí šetření, zajišťují se stopy a případ se bude dál dokumentovat. Nebyla změněna ani právní kvalifikace,“ uvedla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Případ tak kriminalisté stále vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení.

Hasiči na místě pracují už pět desítek hodin, práce by měly v úterý finišovat. Kromě odklízení sutin museli hasiči zabezpečit také dva nejvíce poškozené domy v těsném sousedství. „V úterý vpodvečer jsme s pomocí traktorbagru odstranili sutiny z přední části zříceného domu. Naši specialisté poté stabilizovali dřevěnými podpěrami štítovou zeď. Dnes budeme pokračovat v zadní části objektu, kde je stále velké množství sutin, byla tam i hospodářská stavení. Pracovat budeme opět i s těžkou technikou. Na místě máme tři jednotky,“ doplnila mluvčí hasičů.

Hasiči také provizorně opravili střechy protějších domů, které výbuch rovněž poškodil, v řadě domů se vysypalo sklo z oken. U domu v těsném sousedství museli také rozebrat velkou část poškozené střechy, aby neohrožovala okolí. Hasiči by chtěli během dneška odklízecí práce dokončit, dodala jejich mluvčí. Podle vyjádření vedení obce nebylo potřeba zajišťovat žádné náhradní bydlení. Nejpoškozenější dům v těsném sousedství byl v rekonstrukci, mladá rodina se do něj měla teprve nastěhovat, řekli obyvatelé z ulice. Druhý nejvíce poškozený dům byl neobydlený.

Výbuch se v ulici hustě osídlené řadovou zástavbou u sjezdu z dálnice ozval v pondělí kolem 11:00. Podle policejní mluvčí Miluše Zajícové byli zraněni tři lidé – sousedka z protějšího domu a dva lidé v projíždějícím autě. Tlaková vlna zasáhla kromě dvou domů v těsném sousedství také další dvacítku budov a dva automobily v okolí. Škoda byla předběžně vyčíslena na deset milionů korun. Případ zatím policisté vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení.

Tagy: