Svědectví k výbuchu domu v Olšanech: Byla to strašná rána. Myslel jsem, že přišla válka

Dům v Olšanech zničený výbuchem.

Výbuch v Olšanech

Ohlušující rána, po které se sesunul jeden z domů v bytové zástavbě, zastavila v pondělí před polednem dosud poklidný život v Olšanech u Prostějova. Devětaosmdesátiletý Alois Růžička z nedalekého sousedství si v tu chvíli myslel, že přišla válka. Kávu, kterou pil, vylil na sebe, jak se lekl. Jeho dům je po detonaci bez újmy, řadě dalších ve stejné ulici se však tlakovou vlnou vysypalo sklo z oken. Manévry sledují zdejší obyvatelé ještě několik hodin po výbuchu, hasiči stále prohledávají sutiny.

„Bylo to strašná rána, ohlušující. To byla taková rána, že to zatřepalo s baráky. Bylo kolem 11:00, zrovna jsem pil kafe, v té chvíli jsem ho na sebe i vylil. Hrozně jsem se v té chvíli lekl. Vybavila se mi Ukrajina,“ řekl Růžička.

Vzápětí jej však napadlo, že v domě nedalekého souseda bouchl plyn, a s ostatními sousedy z ulice je o tom stále pevně přesvědčen. „Vylezl jsem ven a už to tady lítalo, na ulici už byli lidé. Hned po té ráně byli tady olšanští hasiči, kteří mají stálou pohotovost kvůli dálnici. Poté přes megafony volali, ať lidé v sousedství opustí okamžitě baráky, nevěděli, kde je hlavní uzávěr plynu. Byl to na beton plyn,“ doplnil senior. V domě, který se po výbuchu sesunul k zemi, bydlel podle něj muž středního věku. „Někdo zas říká, že tam nebydlel, takže to není jasné,“ doplnil muž.

Sousedé litují i rodinu, která má dům v těsném sousedství s objektem, který vybouchl. Neštěstí se totiž stalo v řadové zástavbě, sousední dům je po výbuchu z poloviny zničen, výbuch citelně poškodil i dům z druhé strany. „Je to mladá rodina, dům opravovali a chtěli se sem nastěhovat. Šli uličkou a plakali,“ podotkl Růžička.

Obyvatel jednoho z okolních domů František Obručník pouze ví, že vybuchl plyn. „Objekt byl na prodej, co tak říkali lidi, možná i v exekuci,“ sdělil redakci CNN Prima NEWS. Další lidé uvedli, že v domě již zesnulých rodičů pobýval sám jejich syn, ale zda se tam nacházel v době incidentu, nikdo neví.

Událost zcela převrátila život v obci, nejbližší sousedé i odpoledne sledovali dění ze židlí před svými domy, k místu neštěstí přicházeli lidé z celé obce. Ulici obsadili policisté, hasiči, těžká technika. Místo, kde k výbuchu došlo, je z obou stran ohrazené policejní páskou. Nedostanou se tam zatím ani místní. Lidem zatím nejde v domech elektřina. „Je to strašné neštěstí. Čert vem vypnuté mrazáky, hlavně aby se nikomu nic nestalo,“ řekla jedna z obyvatelek Olšan u Prostějova, která k místu přišla se svým psem.

Ulici v obci z obou stran zatarasili policisté, uzavřeli i sjezd z dálnice, který směřuje na tuto hlavní silnici. „V Olšanech žiju od narození. Takové manévry jsem zažil akorát za války, jinak ne,“ doplnil Růžička.

Tagy: