Komentátor: Můžeme se dočkat ministra v poutech. Zabavení Hladíkova PC svědčí o problému

Miroslav Korecký

K věci (1024)

Prohledání kanceláře Petra Hladíka (KDU-ČSL) a zabavení jeho počítače a mobilu svědčí o problému, uvedl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS komentátor MF Dnes Miroslav Korecký. Je přesvědčený, že prostému svědkovi se policie takto nevěnuje. Podle Koreckého může kauza na brněnském magistrátu znamenat další reputační problém vlády.

Lidovci i nadále trvají na tom, že novým ministrem životního prostředí má být právě Hladík. „Tipoval jsem, že do vlády nepůjde. Myslel jsem si, že lidovci mají silnější pud sebezáchovy. Čekal jsem, že se leknou toho, že by to mohlo přerůst v nějaký velký problém,“ okomentoval situaci Korecký.

Hladík přitom oficiálně v kauze nefiguruje ani jako obžalovaný, ani jako obviněný. „Policie mu prohledala kancelář a zabavila počítač a mobil. Vycházím z toho, co říkal i Robert Šlachta – za třicet let své působnosti v policejních složkách nezažil, že by se u prostého svědka dělala taková prohlídka. Svědčí to o tom, že tam nějaký problém je. Pokud se u Hladíka prokáže, můžeme být svědky toho, že ministr bude vyváděn ze svého úřadu v poutech,“ uvedl komentátor. „Zatím bylo obviněno sedm lidí, ale to neznamená, že je konec,“ dodal.

Nominaci náměstka brněnské primátorky na post šéfa resortu životního prostředí považuje za komplikaci pro reputaci vládní pětikoalice. „Z rozhodnutí lidovců měl snad nejmenší radost premiér Petr Fiala. Mohli jmenovat nestraníka nebo by se našli další lidé. Vybrali si ale Hladíka, protože je viditelný reprezentant. Vláda se jen tak tak otřepala z kauzy Dozimetr a hnutí STAN, které nepomohly její reputaci, a najednou se jí tady může rodit další problém,“ uvažoval.

Nominace Stropnického na prezidenta

Korecký hovořil i o blížící se prezidentské volbě. Hnutí ANO slibovalo oznámit svého kandidáta 26. října, kvůli izolaci svého předsedy Andreje Babiše po nákaze covidem však plánované prohlášení o pět dní posunulo. „V hlavě Andreje Babiše se ty myšlenky (zda bude sám kandidovat, pozn. red.) ještě honí. Zatím to nemusí být jisté i vzhledem k jeho chaotickému stylu politiky. Může se to u něj několikrát změnit v souvislosti s různými průzkumy a informacemi, které dostává. Nikdo kolem něj by nedal ruku do ohně za to, jak se nakonec rozhodne,“ popsal Korecký.

Pokud by hnutí nominovalo velvyslance v Izraeli Martina Stropnického, o němž se jako o možném kandidátovi hojně spekuluje, byla by to dle komentátora čestná úniková varianta. „Do karet mu navíc hraje, že je celostátně známý a býval populární,“ uzavřel Korecký.

Tagy: