Záběry, které svět nikdy nezapomene: Před 22 lety teroristé šokovali Američany

Teroristé z al-Káidy provedli 11. září šokující útoky v USA. Unesli několik letadel, jejich cílem se mimo jiné staly mrakodrapy Světového obchodního centra v New Yorku.

Jak proběhly útoky teroristů 11. září

Kouř linoucí se z nejvyšších budov v New Yorku, lidé, kteří před uhořením volí skok z výšky, a pak už jen trosky. Když teroristé z al-Káidy 11. září 2001 unesli čtveřici letadel, aby s nimi při sebevražedných útocích zničili významné budovy v USA, otřásli tím celým světem. Akce ozbrojenců za sebou nechala tisíce mrtvých, nesmazatelně se vryla do paměti Američanů a dalších a hlavně rozpoutala válku s terorismem. Podívejte se na záběry, které tehdy obletěly celý svět.

Záběry, které mohli lidé vidět osudného 11. září 2001 a ve dnech následujících, jsou dnes už ikonické. A stejně jako tehdy i mimořádně smutné. Dým stoupající ze severní budovy Světového obchodního centra (WTC), následný střet druhého letadla s Jižní věží, všudypřítomný kouř a trosky na ulicích, mnoho zraněných a mrtvých, a dokonce i videa s lidmi, kteří nechtějí v budově uhořet či se udusit kouřem, takže raději volí sebevraždu skokem z nejvyšších dvou budov New Yorku.

Teroristé z al-Káidy, kterou v tu dobu vedl Usáma bin Ládin, unesli pro svoji operaci čtyři civilní letadla i s pasažéry. Únosců bylo celkem 19 a většina z nich pocházela ze Saúdské Arábie. Prvním cílem se v 8:46 stala zmíněná severní věž WTC. Mnozí lidé, kteří hrozivou událost viděli, si zprvu mysleli, že šlo o mimořádně tragickou nehodu. To však o 17 minut později jasně vyvrátilo druhé letadlo ovládané teroristy, které zamířilo přímo do druhé věže WTC.

Oba mrakodrapy, toho času nejvyšší budovy New Yorku, se následkem zásahů letadel zřítily. Zemřelo zde 2 606 lidí. Na palubě obou letadel pak kromě únosců zahynulo dalších 147 lidí.

V 9:43 spadlo třetí letadlo s teroristy i pasažéry. Jeho cílem se stala budova Pentagonu, tedy amerického ministerstva obrany, ve Washingtonu. Zemřelo na 125 lidí a k tomu 77 osob na palubě letadla.

Čtvrtý stroj nikdy nedoputoval ke svému cíli. Odhaduje se, že jím měl být buď Bílý dům, nebo budova Kongresu ve Washingtonu. Zde se však cestující a členové palubního personálu, kteří již věděli o pádu ostatních letadel, postavili teroristům na odpor a po potyčce na palubě se letadlo zřítilo na polích u města Shanksville v Pensylvánii. Nikdo nepřežil.

Za tragické útoky 11. září 2001, ke kterému se za al-Káidu přihlásil zmiňovaný lídr teroristů Usáma bin Ládin, byli reálně odsouzeni pouze Francouz Zacarias Moussaoui a Maročan Munír Mutasádik. Prvně jmenovaný dostal doživotní trest, druhý 15 let vězení. Mutasádik si svůj trest odpykal v Německu, ze kterého byl posléze vyhoštěn.

Dnes je v New Yorku na místě po Dvojčatech, jak se věžím WTC přezdívalo, památník. U něj se každý rok v den výročí shromáždí příbuzní obětí teroru a předčítají jména svých mrtvých blízkých. Kromě toho je zde také muzeum.

Tagy: