Izraelci tvrdě ponižují zajaté Palestince, ukazují záběry. Jde o Hamás, naznačuje armáda

Záběry zadržených mužů

Vysvlečení teroristé

Záběry z Gazy ukazují, jak izraelská armáda hromadně zadržuje muže, kteří se museli svléknout do spodního prádla, pokleknout na ulici, zavázat si oči a nacpat se do korby vojenského vozidla. Na sociálních sítích se objevily ve čtvrtek. Izraelská armáda je odmítla komentovat, naznačila však, že jde o zajaté příslušníky teroristického hnutí Hamás. S tím ale kategoricky nesouhlasí příbuzní některých zadržených.

Přesné okolnosti včetně data, kdy byly snímky pořízeny, jsou nejasné. CNN se ale podařilo některé ze záběrů geograficky lokalizovat do města Bajt Lahíja na severu Pásma Gazy.

Izrael nedávno navštívili předsedové obou komor Parlamentu Pekarová a Vystrčil, více v reportáži:

Podle organizace Euro-Mediterranean Human Rights izraelská armáda zadržela a tvrdě týrala desítky palestinských civilistů. To mají potvrzovat výpovědi kolegů či rodinných příslušníků, kteří na snímcích identifikovali své blízké. Podle jejich slov nepřísluší k žádným militantním skupinám. Izraelské obranné síly na žádost CNN o komentář ke snímkům nereagovaly.

ČTĚTE TAKÉ: Uřezaná ňadra, zlámané pánve po znásilnění a znetvořené tváře. Svědci popsali řádění Hamásu

Izraelská média, aniž by uvedla zdroj, však snímky prezentovala jako kapitulaci členů Hamásu. „Viděli jsme snímky mnoha zajatých teroristů Hamásu, které IDF zatkla během pozemních manévrů,“ reagoval mluvčí IDF kontradmirál Daniel Hagari. Zároveň dodal, že armáda prověřuje každého, kdo by mohl mít nějaké vazby na Hamás.

Ponižování zadržených

Web Al-Araby Al-Jadeed uvedl, že jeden z jeho zpravodajů a několik členů jeho rodiny byli zadrženi v rámci incidentu zachyceného na snímcích: „Ve čtvrtek izraelská okupační armáda zatkla novináře a ředitele kanceláře The New Arab v Gaze, našeho kolegu Diaa Al-Kahlota z ulice Market Street v Bajt Lahíji, spolu se skupinou jeho bratrů, příbuzných a dalších civilistů.“

„Podle toho, co nám tamní lidé řekli, okupanti záměrně nutili Gazany svlékat se, prohledávali je a ponižovali. Poté je odvezli neznámo kam. Šíří se fotografie a videozáznamy, na nichž je vidět, jak vojáci zatýkají desítky Gazanů za použití zločinných a ponižujících metod,“ dodal web.

CNN hovořila i s příbuzným dalšího zadrženého, Hanimem al-Madhounem, který žije ve Spojených státech, ale je v kontaktu se svou sestrou, která v Gaze zůstala. „Izraelské síly prý dorazily na ulici a vyzvaly všechny muže, aby vyšli. Oni vyhověli,“ popsal muž situaci.

Na jedné z fotografií také poznal svého bratrance Abouda a na videu viděl svého bratra Mahmouda. „Mahmoud je obchodník a Aboud pomáhá svému otci na stavbě,“ uvedl a doplnil, že ani jeden z nich není zapojen do aktivit militantních skupin.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fatální omyl Izraelců: Vojáci zastřelili hrdinu, který zlikvidoval teroristy, ukazuje video

Tagy: