Záběry „ukrajinského Vietnamu“ a surové přestřelky v lese. Azov ukázal, jak drtí okupanty

Ukrajinští vojáci

Záběry surové přestřelky mezi ukrajinskými obránci a ruskými okupanty

Ukrajinská 12. brigáda Azov provedla úspěšnou ofenzivní operaci proti ruským okupantům v Luhanské oblasti. Jeden z ukrajinských vojáků pořídil video z brutální přestřelky v tamních bažinatých lesích. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit. Azov charakter bojů u luhanské Kreminny připodobnil k válce ve Vietnamu.

„‚Ukrajinský Vietnam‘. Tak by se dala nazvat náročná operace naší speciální jednotky v lesích Luhanské oblasti. Umožnit ukrajinský postup nebylo vůbec snadné. Kvůli bažinatému terénu jsme nemohli udeřit s tanky a další těžkou technikou. Malé skupinky zkušených bojovníků čistily les od vetřelců metr po metru. Jejich práci můžete vidět v novém videu,“ uvedl Azov na Telegramu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vraťte Krym, vyzval Erdogan Rusko. Turecký prezident vyjádřil podporu svrchovanosti Ukrajiny

Na záběrech, které pořídil ukrajinský voják pomocí kamery GoPro, je vidět bojová operace Azovu u luhanské Kreminny. Ukrajinská speciální jednotka se připlížila ke skupině nic netušících Rusů, na které začala pálit. Jeden z okupantů schytal kulku přímo do hrudi.

Zbylí Rusové palbu opětovali. Střet se brzy proměnil v krvavou přestřelku. Azov očividně tahal za delší konec. Ukrajincům se povedlo zlikvidovat nespecifikovaný počet okupantů, zbytek přeživších ruských vojáků skončil v zajetí. Ukrajinské ztráty nejsou známy. Ze záběrů je ale patrné, že minimálně jeden člen Azovu utrpěl zranění, přičemž byl později evakuován po vodě transportním člunem.

Obávaná vojenská skupina, která se v roce 2023 přeorganizovala z pluku na brigádu, si za své úspěšné operace u Kreminny vysloužila pochvalu od kyjevského resortu obrany. „Podívejte se na bojové operace brigády Azov ve směru na Kreminnu z první ruky. Naši válečníci plní skutečně hrdinské mise,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo na sociální síti X.

Kreminna leží nedaleko od hranic s Doněckým i Charkovským regionem. Ruští okupanti zmíněné město obsadili v dubnu 2022. Od té doby z něj podnikají útoky na další ukrajinské cíle, a to například ve směru na charkovský Kupjansk a doněcký Lyman.

PODÍVEJTE SE NA DALŠÍ VIDEO: Záběry ohnivého pekla. Ukrajinci proti okupantům použili směs, která dokáže propálit i ocel

Tagy: