Záběry zachytily drsný útok psa na dítě. Veřejnost volá po zákazu agresivního plemena

Pes American Bully

Hororové video pokousání psem 11leté dívky

Na britských sociálních sítích se šíří hororové video z Birminghamu. Je na něm vidět, jak pes plemene American Bully XL těžce pokousal jedenáctiletou dívku a další dva muže, kteří se ji pokoušeli zachránit. Záběry šokovaly britskou veřejnost i politiky a znovu rozproudily debatu o zákazu podobných plemen. Navzdory častému přesvědčení stojí za podobnými incidenty podle odborníka na chov psů zpravidla samotná povaha zvířete, nikoliv špatná výchova.

Na hrůzných záběrech se ozývá křik zoufalé dívky, kterou zuřivý American Bully XL kousl do ruky. Několik lidí ze strachu uteklo. Trojice přítomných mužů se psa pokusila zalehnout. Dívce se díky nim podařilo utéct a s polámanou rukou se schovat do obchodu. Mužům se však pes vysmekl a rozeběhl se za další mladíkem, kterému se zakousl nejdříve do ruky a pak do boku. Zoufalý boj trval několik vteřin.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Děsivý útok agresivního psa: Těžce zranil seniorku a její fenku. Útok zachytily kamery

Psa nakonec odchytili policisté, kteří ho převezli do speciálního útulku. Majitele vyslechli, ale zatím neobvinili. V Británii video vyvolalo šok a opětovnou debatu o zákazu tohoto plemene.

Smrtelné nebezpečí pro děti

Video sdílela i ministryně vnitra Suella Bravermanová, která chce nyní chov i prodej plemene postavit mimo zákon. „American Bully je jasným a smrtelným nebezpečím pro naši komunitu, zejména pro děti. Nemůžeme takhle pokračovat,“ napsala na sociální síti X.

Za poslední dva roky způsobili tito psi ve Velké Británii smrt devíti lidí, z toho tří dětí. „Pětasedmdesát procent ze všech smrtelných útoků má na svědomí plemeno American Bully XL. To je mimo jakékoliv měřítko,“ kroutí nad statistikami hlavou odborník na psí chování Stan Rawlinson.

Chyba je v psovi, ne v majiteli, říká odborník

Přesto je v Británii chov plemene na vzestupu. Svalnatí psi mohou podle odborníků projevovat nepřirozenou divokost, protože jim byla vštípena násilným výcvikem a léta trvajícím příbuzenským množením. „Že za to nemůže pes, ale jeho chovatel, je taková mantra. Je ale naprosto nepravdivá,“ vysvětluje Rawlinson.

Britské noviny píšou o nelegálních chovatelích, kteří vytvářejí obří křížence pářením zakázaných pitbullů s legálními mastify nebo buldoky. Vyhýbají se tak zákonům o nebezpečných psech. Britové už mají seznam zakázaných plemen, American Bully XL na něm ale zatím chybí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V návaznosti na útoky psů padaly návrhy na regulaci i v České republice

Tagy: