Menzel, Štaidl, Horká a řada dalších. Které umělecké hvězdy zemřely kvůli covidu

V souvislosti s onemocněním COVID-19 přišla česká kulturní scéna o řadu významných umělců. Nejen těch starších, ale i mladších ročníků. Někteří se z obavy z nakažení uzavřeli doma, přesto si je vir našel.

Ladislav Štaidl

Hudebník a porevoluční úspěšný podnikatel. Muž, který se svým orchestrem dlouhá léta doprovázel Karla Gotta, zemřel ve spánku po komplikacích spojených s koronavirem v nemocnici. Bylo mu 75 let. Patřil do ohrožené skupiny nejen kvůli svému věku, ale také s ohledem na předchozí onkologické problémy. V minulosti se léčil s rakovinou, přišel o jednu ledvinu, za sebou měl i výměnu kyčelního kloubu nebo operaci páteře. I proto měl z covidu velké obavy. Po celou dobu byl na sebe velmi opatrný, izoloval se doma a ven téměř nevycházel. Nakonec ani to k bezpečí nevedlo. Od koho se nakazil, se nezjistilo. Zemřel 31. ledna 2021.

Jiří Menzel

Před smrtí se oscarový režisér nakazil koronavirem, což vedlo k tomu, že dostal covidový zápal plic, který se mu stal osudným. Bylo mu 82 let. Menzel se několik let zotavoval z komplikací po těžké meningitidě. V roce 2017 prodělal náročnou mnohahodinovou operaci hlavy, po ní byl několik týdnů udržován v umělém spánku. Do posledního okamžiku o něj pečovala manželka Olga. „Za ty dva roky, co byl Jirka doma, jsme toho zvládli hodně. Oboustranný zápal plic, různé infekce a jiné. Bohužel, covid ho dostal. Dokonce to jednu chvíli vypadalo, že to zvládne. Začaly ustupovat teploty, ale pak se jeho stav najednou zhoršil a šlo to strašně rychle,“ prohlásila Olga. Menzel zemřel 5. záři 2020.

František Filip

Legendární český režisér, tvůrce seriálů Chalupáři, Cirkus Humberto, Tři chlapi v chalupě, F. L. Věk či Byl jednou jeden dům se snažil covid vyléčit sám doma. Nic ale nezabíralo a jeho zdravotní stav se začal prudce zhoršovat. Byl převezen do nemocnice, kde po dvou dnech zemřel. Jak se ukázalo, trpěl covidem v té nejhorší podobě. Bylo mu 90 let. „Odešel opravdu fofrem. Ještě ke všemu jsem ho nakazil já. Šel jsem mu popřát k narozeninám a při té příležitosti, aniž bych věděl, že to mám, tak jsem mu to odevzdal,“ přiznal na jeho pohřbu se slzami v očích syn František. Zemřel 9. ledna 2021.

Jana Andresíková

Herečka, kterou nejvíce proslavila role čarodějnice v pohádkovém seriálu Arabela, poslední měsíce před smrtí strávila po zlomenině krčku v nemocnicích. Bojovala s řadou chorob, když se však přidal COVID-19, její tělo nápor oslabení z infekční nemoci nevydrželo. Zemřela v nedožitých osmdesáti letech. Jana Andresíková si v životě vytrpěla své. Přežila dvě klinické smrti, mrtvici, dva infarkty, několik dopravních nehod. Po zlomenině páteře dokonce hrozilo, že skončí na invalidním vozíku a už nikdy nebude chodit. Zemřela 19. října 2020.

Jan Vodňanský

Básník, písničkář, spisovatel a humorista, který se nakazil koronavirem, na sobě zpočátku žádné příznaky nepociťoval. Pak se mu začalo špatně dýchat a musel být převezen do nemocnice. Tam byl umístěn na standardní covidové oddělení, kde se mu dostávalo běžné péče. Všechna lůžka s ventilátorem, která nutně potřeboval i on, byla v tu chvíli obsazena. Krátce nato zemřel. „Věřím tomu, že ti lékaři udělali, co se dalo. Ale samozřejmě se v duchu ptám, jestli by to dopadlo jinak, kdyby měl tu péči nebo kdyby dostal ventilátor,“ povzdechl si po jeho smrti syn Tomáš. Vodňanskému bylo 79 let. Zemřel 10. března 2021.

Daniel Kopál

Moderátor, který před lety společně s Martinem Zounarem provázel pořadem o vaření Mňam aneb Prima vařečka na TV Prima, zemřel v pouhých devětačtyřiceti letech. Příčinou byl koronavirus, se kterým bojoval několik dní. Do nemocnice byl převezen v kritickém stavu. Lékaři ho napojili na dýchací přístroj, život mu už ale nezachránili. Selhaly mu plíce. Kopál, který se proslavil jako televizní kuchař, se v médiích pohyboval 30 let a byl všestranně nadaný. „Jsem kutil, truhlář, amatér, vášnivý stavitel modelů letadel, nadšený houbař, milovník jihočeské přírody, takže turista a cyklista,“ říkával o sobě. Zemřel 27. října 2020

Hana Horká

Zpěvačka folkové skupiny Asonance hrající převážně skotské a irské písně, se covidem nakazila úmyslně, aby se nemusela nechat očkovat a zároveň mohla navštěvovat divadla, kina či sauny. Dva dny před smrtí na sociální síti popisovala, že přežila zbloudilou deltu a daří se jí se dobře. Bylo jí 57 let. Syn Jan z její smrti viní experty, kteří se dlouhodobě vyjadřují proti vakcinaci a kterým jeho maminka bezmezně důvěřovala. Zemřela 16. ledna 2022.

Tagy: