Zabili jsme velitele elitních jednotek Hizballáhu, tvrdí Izrael. Měl stát za raketovými útoky

Při izraelském náletu na jihu Libanonu zahynul oblastní velitel elitních jednotek militantního šíitského hnutí Hizballáh známých jako Radván. Podle serveru The Times of Israel (ToI) to v pátek oznámila izraelská armáda. Agentura AFP zase informovala o tom, že izraelský nálet na syrskou stranu hranice s Libanonem dnes ráno vyřadil z provozu další hraniční přechod mezi oběma státy. V provozu tak zůstává jen jeden.

Abbás Adnán Muslim měl podle izraelských ozbrojených sil na svědomí řadu raketových útoků na izraelská města z libanonské příhraniční obce Ajtarún. Snímky z operace armáda zveřejnila na síti X.

Za uplynulý den izraelská armáda podle svého prohlášení zasáhla v Libanonu zhruba 200 cílů spojených s Hizballáhem. V pátek dopoledne armáda oznámila, že v bojích na jihu Libanonu bylo zabito dalších pět jejích vojáků. Od začátku pozemní operace na přelomu září a října jich zemřelo 32.

DÁLE ČTĚTE: Žádné rafinerie ani palác Chameneího. Netanjahu řekl Bidenovi, na co Izrael udeří v Íránu

ToI také informuje o dnešním útoku pěti raketami z Libanonu na oblast izraelského přístavního města Haifa. Několik raket se podařilo zničit a několik jich dopadlo do otevřeného prostranství. Zatím nejsou zprávy o zraněných.

Jeden z izraelských vzdušných úderů zabil v pátek brzy ráno na jihovýchodě Libanonu nejméně tři pracovníky proíránských médií, kteří přespávali v ubytovacím zařízení spolu s dalšími novináři. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na libanonskou státní tiskovou agenturu NNA.

Mezi oběťmi jsou kameraman a technik proíránské televizní stanice Al-Majadín a kameraman televize Al-Manar, která má blízko k militantnímu hnutí Hizballáh, proti němuž vede Izrael v posledním měsíci na území Libanonu intenzivní vzdušné údery i pozemní operaci. Ostatní reportéři na místě uvedli, že cílem útoku byla přímo chatka, kde spali členové těchto konkrétních stanic.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Před rokem rozpoutal Hamás vraždění. Izrael nyní zveřejnil dosud neviděné záběry z onoho dne

Tagy:
politika obrana vláda Hizballáh ozbrojený konflikt elitní jednotka Izraelské obranné síly konflikt, válka a mír