Žádné rafinerie ani palác Chameneího. Netanjahu řekl Bidenovi, na co Izrael udeří v Íránu

Benjamin Netanjahu a Joe Biden

Netanjahu plánuje cílený útok na Írán

Svět s napětím očekává další eskalaci na Blízkém východě poté, co Írán vyslal již druhou salvu raket a dronů proti Izraeli. Židovský stát, který mezitím vede ofenzivu proti Íránem podporovaným teroristickým hnutím Hamás a Hizballáh, stále vyčkává s odvetou. Cíle by však již měly být jasné. List The Washington Post (WP) totiž s odkazem na své zdroje informoval, že Netanjahu měl výběr oznámit americkému prezidentovi Joeu Bidenovi.

WP s odkazem na své nejmenované zdroje uvádí, že lídr židovského státu měl Bidena předem informovat o tom, na jaká místa v Íránu hodlá vyslat rakety.

ČTĚTE TAKÉ: Ofenziva, či jen nájezd? Putin se snaží Ukrajince u Kurska normalizovat, Rusy vpád nezajímá

Původně se hovořilo o celé škále potenciálních cílů. Mezi nimi měly být zásobníky ropy, základny íránského vesmírného programu či jaderná zařízení. Stejně tak Izrael podle CNN zvažoval vyslání raketové salvy na klíčové instituce Íránu – ministerstvo obrany či dokonce kancelář duchovního vůdce Alího Chameneího.

Nakonec však má jít o „slabší“ cíle, minimálně z diplomatického pohledu. Netanjahu měl podle WP Bidenovi říci, že chce zaútočit na vojenské základny a místa spjatá s armádní infrastrukturou Íránu. Zdroj pro WP řekl, že tato varianta byla zvolena tak, aby nebudila dojem „vměšování do prezidentských voleb v USA“.

Izrael má nicméně podle tohoto zdroje v plánu zaútočit na Írán ještě před zmíněnými americkými volbami. Pokud by tak prý židovský stát neučinil, Teherán by to mohl vnímat jako slabost.

Původně mohl mít Netanjahu v hlavě jiné cíle, které by Íráncům uškodily mnohem více. Nakonec se však měl umírnit poté, co se americká administrativa v čele s Bidenem rozhodla poslat Izraeli unikátní raketový systém THAAD. O jeho vlastnostech jsme více psali zde.

Vedoucí Centra bezpečnostních studií z Metropolitní univerzity Praha (MUP) Oldřich Bureš pro CNN Prima NEWS poznamenal, že ne vždy to, co bylo prezentováno jako výsledek jednání mezi prezidentem USA a premiérem Izraele, skutečně nastalo.

„Dovolil bych si tvrdit, že se (teď) skutečně bude cílit na íránská vojenská zařízení,“ uvedl pro redakci Bureš. Není to však podle něj „stoprocentní“.

Írán v nedávné době už dvakrát vyslal na Izrael raketové salvy. Reagoval tak na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy proti teroristickému hnutí Hamás a v Libanonu proti ozbrojencům z Hizballáhu. Teherán obě hnutí v jejich boji proti Izraeli vytrvale podporuje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Útok na Izrael mohl být mnohem krvavější. Dokumenty odhalují původní plány Hamásu

Tagy:
Izrael politika Írán mezinárodní vztahy Joe Biden palác Pásmo Gazy Palestina Hamás Benjamin Netanjahu Teherán vláda Libanon Hizballáh ozbrojený konflikt Sajjid Alí Chameneí Metropolitní univerzita Praha konflikt, válka a mír