Sněhu si ještě užijeme. Česko čeká mrazivý začátek týdne, oteplení přinese až víkend

Ilustrační foto

Počasí 21. 4. 2024

Ani začátek nového týdne nepřinese teplé jarní počasí. Dny budou opět pochmurné, doprovázené přeháňkami, které budou ve vyšších polohách sněhové a hrozí tak další kalamity. Úrodu navíc potrápí mráz. Změna by mohla přijít ke konci týdne, kdy by ručička teploměru mohla vystoupat i přes 20 °C.

V neděli se Česko probudilo do mrazivého rána, teploty v některých částech republiky klesly pod -10 °C a místy se objevil také sníh. V Karlovarském kraji padá i v nižších polohách už druhým dnem. Například na Klínovec se tak znovu vrátilo zimní počasí s několika centimetry čerstvého sněhu a sníh je i na silnicích. Kvůli překážkám na kolejích byla na několika místech zastavena doprava i na železnici. Sníh se ve velkém množství objevil také na Šumavě v okolí Železné Rudy.

ČTĚTE TAKÉ: Sněhová kalamita zasáhla Česko. Napadlo až 15 centimetrů sněhu, hrozí komplikace v dopravě

Přes den bude na většině území převládat zatažená obloha se srážkami. Ty by měly v průběhu večera postupně ustávat, a i nebe by se mělo začít vyjasňovat. „Teploty se budou pohybovat poměrně vysoko, kolem 5 až 9 °C, o něco málo chladněji pak bude na severu Moravy a ve Slezsku, tam bude nejčastěji kolem 4 °C,“ poznamenal meteorolog CNN Prima NEWS Martin Adamovský.

Během noci očekávají meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) mráz, který může poškodit vegetaci, zejména zeleninu, vinnou révu a ovocné stromy. Vydali proto výstrahu, která platí až do odvolání. Meteorologové radí zakrýt zeleninu a nízké rostliny světlou netkanou textilií, která může být ponechána i více dní až do odeznění ranních mrazů.

„V případě stromů je možno použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik/orosení porostů drobnými vodními kapičkami v období záporných teplot (zpravidla před východem Slunce), nebo dýmování/zakuřování spalováním rostlinného odpadu v bezprostřední blízkosti stromů,“ uvedli.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě silných dešťů místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Souhrn deště. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V pondělí ráno bude zpočátku polojasno s teplotami kolem 0 °C, postupně se nebe ale začne opět kabonit. Denní maxima budou do 9 °C a přidá se také déšť, ve vyšších polohách sněžení.

V podobném duchu se počasí ponese až do pátku, kdy by se mohlo začít mírně oteplovat. Podle předběžné předpovědi počasí na víkend bychom se mohli dočkat až 21 °C. Právě sníh by se měl v polohách nad 800 metrů nad mořem ale objevovat po celý týden.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jedl jsem burger a najednou měl nohy ve vodě, říká Čech ze zatopené Dubaje. Radši teď chodím bos

Tagy: