Žáček: Vláda spoléhá na odpovědnost občanů. Mávnutím proutku se nezmění, reaguje Králíček

Robert Králíček

360° 20.12.2021

Zatím jsme od vlády neslyšeli žádná konkrétní opatření, kritizoval nový kabinet člen sněmovního výboru pro bezpečnost Robert Králíček (ANO). Vláda chce totiž spoléhat na odpovědnost lidí, což prý není nic nového. Podle předsedy sněmovního výboru pro bezpečnost Pavla Žáčka (ODS) budou však restrikce jinak komunikované a tuzemsko se dočká změny. Uvedl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

„Ze slov pana Rakušana (ministra vnitra – pozn. red.) jsme neslyšeli nic konkrétního. Překvapuje mě, že vláda tvrdila, jak se bude řídit doporučením odborníků a pak zruší nouzový stav, i když MeSES (Mezioborová skupina pro epidemické situace – pozn. red.) říká něco jiného,“ pustil se do vlády člen sněmovního výboru pro bezpečnost Králíček (ANO).

Nouzový stav skončí 25. prosince, nová vláda ho totiž prodlužovat neplánuje. Podle předsedy sněmovního výboru pro bezpečnost Žáčka (ODS) však vláda věří, že lidé opatření vezmou, protože je sdělí jinak než kabinet Andreje Babiše.

„Problém je, za jakých okolností vláda nastupuje. Nemá moc času na přípravu a musí se dohodnout. Je tu obrovská nedůvěra ve stát, bylo to řízeno zvláštním způsobem. Andrej Babiš byl schopný opatření třikrát za sebou změnit,“ konstatoval Žáček ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podobně na pondělním jednání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) mluvil i jeho předseda a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Blíže však opatření nechtěl specifikovat. Připomněl, že konec nouzového stavu neznamená, že by v Česku všechna opatření proti šíření nemoci COVID-19 přestala platit.

„Vláda Babiše nastupovala v momentě, kdy nikdo nic nevěděl. Není pravda, že premiér Petr Fiala (ODS) musí reagovat v hodinách. Od října se mohli připravovat. Měli na to dva měsíce. Podmínky jsou nerovné,“ hájil novou opozici Králíček.

Sám nevěří, že by vláda Fialy jednala jinak. „Teď, mávnutím kouzelného proutku, budou všichni zodpovědní? Babiš také vyzýval k odpovědnosti, stejně jako Fiala, nevidím zásadní rozdíl,“ pokračoval s tím, že je zvědav, s čím resort přijde.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) má ve středu na jednání vlády přinést konkrétní sadu protiepidemických opatření, která budou platit i pro konec letošního roku.

Tagy: