Evropa se zamyká do lockdownu. Česko přitom rozvolňuje, v barech se bude pít do rána

Ilustrační foto

Strach z koronavirové varianty omikron se plíží Evropou a jednotlivé státy postupně zavádějí přísné restrikce. Nová opatření vstupují v platnost v Německu, Francii či Nizozemsku. Ne tak v Česku. U nás sobotní půlnocí vyprší nouzový stav a přestanou tak platit současná omezení. Hospody a bary budou moci být znovu otevřené do pozdní noci.

O variantě omikron vědci stále příliš neví. Je možné, že se šíří výrazně rychleji než předešlé varianty, reálná data, která by tento argument podpořila, ale ještě nejsou k dispozici. Evropské státy se přesto ve strachu z dopadů šíření viru začínají uzavírat před světem.

Nejdál zašlo Nizozemsko, které vyhlásilo přísný lockdown, který potrvá i přes vánoční svátky. V zemi se zavírají obchody, bary i posilovny. Vláda chce dokonce limitovat i počet hostů u štědrovečerního stolu. Nejméně do 9. ledna se také zavřou školy, píše BBC.

Podobný lockdown už vyhlížejí i ve Francii či Německu. Dokonce též Velká Británie, která od června odolávala jakýmkoli zmínkám o zpřísňování, už kvůli omikronu uvažuje o tom, že začne utahovat šrouby. A to v době, kdy se tamní premiér Boris Johnson vypořádává se skandálem – kdosi ho totiž minulý rok vyfotil, jak si v lockdownem svázané Británii užívá zahradní párty v Downing Street.

Právě Británií se omikron rapidně šíří. Evropské státy tak spoléhají na to, že britští vědci shromáždí průkazná data o této variantě.

Česko volí jiný přístup

V kontextu dění v Evropě se Česko vydává velmi originální cestou. Nová vláda nejenže prozatím nechce přitvrzovat, ale v neděli dokonce rozvolní. A to proto, že sobotní půlnocí v Česku vyprší nouzový stav, který zavedl ještě kabinet Andreje Babiše.

To znamená změnu zejména pro majitele hospod a restaurací. Doposud mohly být podniky otevřené pouze do 22. hodiny, na zúženou otevírací dobu dohlíželi na mnoha místech policisté. To ale v neděli přestane platit a podniky budou moci zavírat dle libosti. Vzhledem k blížím se svátkům a oslavám nového roku se tak obecně očekává zvýšený počet všemožných večírků.

Právě před tím varovali v pondělí vědci z Učené společnosti ČR, kteří žádají dopisem vládu o prodloužení nouzového stavu a zavedení protiepidemických opatření. Čerstvě jmenovaná vláda pod taktovkou premiéra Petra Fialy a ministra vnitra Víta Rakušana ale odmítá narativ, že by od řešení koronavirové krize dávala ruce pryč. Chce jen zvolit jiný přístup.

Rakušan na pondělní tiskové konferenci naznačil, že vláda chystá určitá opatření, která mají odborníky přesvědčit, že se kabinet vydal správným směrem. Balíček nových kroků má v souladu s pandemickým zákonem představit ministr zdravotnictví Vlastimil Válek již tuto středu.

Ministr vnitra na konferenci naznačil, že páteří boje proti covidu má být apel na očkování, a to zejména na třetí (posilovací) dávku.

Tagy: