Záchrana Nely po brutálním znásilnění? Nejhorší zážitek mé kariéry, přiznal policista

360° (426)

Zásah, při kterém Nelu Moravcovou brutálně znásilnil a mučil soused, byl nejhorším zážitkem mé kariéry. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl policista Tomáš Soukup. Mladá žena v pátek 22. dubna zemřela.

Moravcové se osudnou podle médií stala sepse po amputaci nohy. Navzdory traumatizující zkušenosti ze znásilnění v roce 2017 se snažila upozornit, že sexuální oběti potřebují pomoc, jinak nesnesitelně trpí.

Moravcová se po sousedově činu pokusila kontaktovat policistu Soukupa, který jí společně s kolegy zachránil.

„S Nelou jsem se spojil přes sociální sítě. Napsala mi, že se uvidíme později, protože nastupovala na léčbu do nemocnice. Od té doby, co se vrátila domů, jsem ji již nekontaktoval. Čekal jsem, jestli to neudělá ona. Nechtěl jsem ji obtěžovat a nevěděl jsem, v jakém psychickém rozpoložení je,“ vysvětlil Soukup.

Souseda rušil hluk při spaní

Zásah z bytu, kde Moravcová hrůzné okamžiky prožívala, byl dramatický. „Byl to asi nejhorší zážitek, který jsem si z mé práce odnesl. Byl jsem u spousty domácích násilí a domácích rvaček, ale takovou akci, co jsem v tom roce 2017 s kolegy prožil, jsem od té doby neviděl,“ přiznal policista.

Zásadní roli tehdy sehrál další soused, který zarmoval policii. Soukup pachatele v bytě zneškodnil. „Zásah si pamatuji úplně přesně. Dojeli jsme do baráku s tím, že nám svědek řekl, že zřejmě jde o nějakou prkotinu, potřebuje se ale vyspat, tak ať to dořešíme. Pro nás šlo o rušení nočního klidu. Vzpomínám si, jak jsme slyšeli hrozný nářek, volání o pomoc. Proto jsem neváhal ani vteřinu, vykopl dveře a proti mně se rozeběhla polonahá slečna, která byla zakrvácená,“ popsal policista.

Podle Soukupa agresivita ve společnosti stoupá. „Vliv covidu nebo finančních problémů v lidech vyvolává agresi, hlavně po požití nějakých omamných látek, případně alkoholu. Pak musí zakročit policie. Často to při nějakém domácím násilí vypadá dost podobně jako tenkrát v roce 2017,“ dodal.

Tagy: